Cazul elevilor amenințați cu moartea de la Școala nr 16 din Pitești, sub vizorul prefectului de Argeș: Astăzi aștept soluții legale!

By Octombrie 19, 2016 1975

Prefectul Cristian Soare așteaptă în cursul zilei de astăzi soluții de la directorul Școlii nr 16 din Pitești, din partea Inspectoratului Școlar Județean și din partea DGASPC în cazul elevului care îi amenință pe copiii din clasa unde învață.
Și în cursul acestei săptămâni elevii refuză să participe la ore atâta timp cât băiatul care îi amenință și îi agresează fizic. Elevii sunt în continuare în grevă.
Situația este însă, așa cum a caracterizat-o și prefectul județului Argeș, mult mai complexă. Băiatul cu pricina suferă de ADHD și, din luna iulie, participă la un program de consiliere. El este în evidența DGASPC. Cu toate acestea are un certificat care atestă că poate participa la cursurile normale de învățământ. Probleme s-au acutizat după ce părinții copilului nu au mai primit acceptul să vină la ore cu copilul pe de o parte pentru a-l supraveghea, pe de altă parte pentru că băiatul făcea tratamente.
În această dimineață, prefectul a avut o întrevedere cu președintele CJ Argeș, cu inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu și cu directorul Școlii nr 16. "Am ajuns la o situație de netolerat ca o întreagă clasă de elevi să nu intre la cursuri. Trebuie avut în vedere interesul copilului, dar și să nu perturbăm activitatea educațională a celorlalți copii.
Luni și marți corpul de control al prefecturii a fost acolo. Este o situație de neacceptat. Nici acum nu participă elevii la cursuri.
Elevul care a provocat acest protest a fost mutat de la patru școli. Am înțeles că sunt și alte clase sunt gata să se alăture protestului.
Trebuie să vedem ce soluții legale putem găsi. Azi trebuie să primesc un feed-back pentru situația de acolo.
Directorul nu a gestionat foarte bine situația pentru că acolo această situație trenează de foarte mult timp. Trebuia să se întâlnească mai des cu cei din comisia de la DGASPC", a precizat prefectul.

Elevi amenințați cu moartea! Protest la o școală din Pitești!


Subprefectul Emilian Dragnea a afirmat că trebuie avut în vedere modul în care instituțiile care aveau legătură directă au acționat, mai ales în cazul în care copilul are probleme medicale. El susține că nici directorul, nici inspectoratul școlar nu au gestionat corect situația. "Nu avem datele despre evoluția medicală a copilului. Are un certificat care spune că poate urma cursurile la învățământul normal și nu special. A fost mutat de la școală la școală, dar nu din motive disciplinare.  Suntem în situația în care adunăm datele și încercăm să luăm o decizie și în interesul copiiilor din clasa respectivă, dar și în interesul copilului care parcurge această perioadă extreme de critică.
Situația nu a fost gestionată corect nici din partea IȘJ, nici din partea conducerii școlii.
Copilul este în evidența Direcției Protecției Copilului. Din iulie, timp de trei luni, urmează un program de consiliere. Copilul s-a prezentat la aceste ședințe. Acum se apropie de final acest program și așteptăm evaluarea finală a psihologului în baza acestui proces de consiliere", a menționat subprefectul județului.
Acest caz aduce în prim-plan o realitate dură: statul român este unul bolnav, care nu poate gestiona relația cu cetățeanul. Este evident că respectivul copil nu are nicio vină, în contextul în care comportamentul său este generat de probleme medicale. La fel de evident este că nu este admisibil nici ca niște elevi de 12 ani să fie terorizați de un coleg. Deși se cunoștea istoricul medical al băiatului, conducerea liceului nu a acționat corect. În mod evident, copilul are nevoie de tratament și, de ce nu, integrat în societate și ajutat să asimileze informații în clase speciale. Dar pentru acest lucru este nevoie de efort din partea statului român. Timp de un an, această situație s-a perpetuat, până la momentul în care subiectul a explodat. Și, la fel ca în cazul sclavilor din Berevoiești, totul arată cât de slab este statul român, cât de lacunară este legislația, cât de slabi sunt cei din conducerea instituțiilor de la nivel județean. Avem de-a face cu un stat care nu protejează și nu este interesat nici de majoritatea cetățenilor săi, indiferent de vârstă, nici de cazurile particulare, cu un caracter specific. Altfel spuns, un stat care nu dă doi bani pe cetățenii săi.

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție, ADHD (acronimul locuțiunii din engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare psihiatrică, de neuro-dezvoltare, care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni. Netratată poate avea consecințe negative pe termen lung (psihologice, sociale, economice).

Începând cu ianuarie 2014, mai multe opinii medicale s-au conturat in jurul ideii ca ADHD nu este o boală și, prin urmare, nu ar necesita tratament medicamentos. În acest sens Dr. Laura Bastra de la Universitatea din Groningen este de opinie că ADHD este o tulburare de comportament care necesită măsuri cu caracter educațional, eventual și asistența unui psiholog.
Într-un interviu acordat către New York Post, neurologul american Richard Saul susține că ADHD nu este de natură neurologică fiind în fapt o suma de simptome dar nu o boală.
În același sens, încă din anul 2011, Dr. Russell A. Barkley, profesor de psihiatrie la Medical University of South Carolina, a afirmat că ADHD constă în tulburare de comportament și impulsivitate etichetate în mod curent ca boala ADHD, deși, în fapt, această simptomatologie trebuie analizată printr-o anamneză completă a pacientului și o buna cunoaștere a antecedentelor familiale și a istoricului pacientului, neexistând teste de natură medicală sau neurologică care ar putea indica prezența ADHD.
 
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.