Colegiul Zinca – printre antreprenori de top în Italia

Aflat în plină desfasurare, proiectul Erasmus+ KA2 ″Career Based Opportunities″/CBO, ȋnregistrat cu numǎrul de referințǎ 2017-1-PL01-K219-038701, a oferit posibilitatea partenerilor implicați - elevi și profesori- să interacționeze în plan internațional, participând la o gamă variată de activități care vizează domeniul antrepenoriatului. Gazda noastră a fost liceul ITC Pacle Elsa Morante, din localitatea Limbiate, Italia, o zona pitorească a regiunii Lombardiei, situată la aproximativ 15 km, nord de Milano.                                          
Astfel, în interval de o săptămână, mai exact în perioada 25.02.2018-03.03.2018, o delegație formată din două cadre didactice- profesor coordonator proiect Aida Grecu și prof. Aurel Bădiță, împreună cu șase elevi de la Colegiul Național ″Zinca Golescu″ - Roxana Bărbulescu, Bianca Stoian, Alexandra Dănălache, Gabriela Păun, Alexia Măcăneață și Victor Cotescu, s-au alăturat colegilor din Italia, Bulgaria, Polonia, Turcia în încercarea de a înlatura barierele de limbă și de cultură. Ei au colaborat, formând echipe mixte de lucru, într-o serie de activități menite să le deschidă noi orizonturi și perspective, care să le faciliteze inserția pe piața muncii și să-i conducă spre cariere de succes.    
Ineditul experienței a fost constituit de interacțiunea cu oameni de afaceri italieni , prezenți la activitățile susținute, oameni care au cunoscut succesul și care le-au împărtășit participanților experiențele lor antreprenoriale.Elevii mărturisesc că au fost fascinați de aceste întâlniri,prilej cu care și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare in limba engleză, având totodată posibilitatea de a desoperi pașii care să-i conducă spre cariere de succes, invățând chiar de la experți în domeniu.                                                                                                                            
Din prezentările susținute, discuțiile purtate, dar și din vizitele pe care le-au efectuat la diverse companii din zonă, companii de top în domeniul în care activează, aceștia au ințeles că, pentru a putea reuși într-o lume în care rata șomajului e îngrijorător de mare, iar perspectivele nu sunt tocmai favorabile, e nevoie de determinare, de stabilirea unor obiective și de corelarea lor cu nevoile societății, de încredere în capacitățile proprii dar mai ales de muncă.                      
Structura internațională a proiectului a impus organizarea unor activități menite să le testeze elevilor spiritul antreprenorial, organizându-i în echipe mixte de lucru, fapt care a condus la o abordare multiculturală a probelemelor ridicate, din perspective proprii sistemelor sociale și de învățământ ale țărilor partenere. Astfel, elevii, nu doar că au descoperit culturi și principii noi, dar au experimentat și și-au insușit o serie de valori europene ce vizează concepte precum toleranță, egalitate și fraternitate. Ei inșiși mărturisesc că, în urma acestei vizite și a experiențelor trăite, și-au schimbat radical modul de gândire, și-au lărgit  semnificativ orizonturile, iar perspectivele lor în ceea ce privește reușita în carieră s-au îmbunătățit considerabil, fiind hotărâți să valorifice la maximum tot ceea ce și-au insușit.                                                                                
În același timp, au avut privilegiul de a cunoaște îndeaproape cultura italiană, prin prisma faptului că au fost cazați la familiile colegilor italieni, descoperind astfel obiceiuri culinare, stil de viață, legând prietenii sincere. Nici particularitățile istorice, geografice sau arhitecturale ale Italiei în general și ale zonei Limbiate, în special, nu au trecut neobservate, elevii beneficiind și de scurte vizite culturale.                                                                                                                     
Părerea unanimă este că mobilitatea din Limbiate, Italia, a oferit tuturor celor implicați, oportunitatea lărgirii orizonturilor atât în plan antreprenorial, cât și în plan cultural, dar și personal. S-au testat limite, s-au descoperit lucruri și oportunități noi, s-au schimbat idei, s-au format prietenii, toate în context internațional. Pe scurt, s-au creat, premisele necesare construirii unei cariere de succes.                                                                                                                         
"The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein."

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.