ALERTĂ! Artiștii ansamblului Plai de dor din Mioveni sunt în avionul care îi aduce acasă din CHINA! Testele prin care vor trece de frica coronavirusului!

Este cod roșu de alertă în țară astăzi pentru că cei 25 de artiști din ansamblul folcloric din Mioveni care  au fost într-un turneu în China,  sunt chiar în aceste ore în avionul care îi aduce în țară. În câteva ore ei vor ajunge la București.
Altfel, trebuie spus că studentul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu.
Revenind la artiștii argeșeni, trebuie semnalat că abia virusul mortal care afectează China și care a băgat în sperieți lumea a făcut celebru ansamblul Plai de dor din Mioveni, care altfel nu este la prima deplasare în China, unde a și câștigat trofee. Chiar și acum, informația că artiștii din Mioveni erau invitați pentru un spectacol dedicat manifestărilor Noului An Chinezesc a trecut neobservat.
Oricum ar sta lucrurile, peste câteva ore, artiștii din Mioveni vor trece prin toate măsurile de monitorizare implementate de autorități, încă din aeroport. Din delegație face parte și viceprimarul Aurel Costavhe.
Trebuie spus artiștii ansamblul întâmpină o mică problemă în sensul că aceștia se întorc cu un avion de linie din China și printre pasageri se numără și cetățeni chinezi care provin din zonele afectate de coronavirus. Virusul se transmite foarte ușor pe calea aerului.
Artiștii argeșeni vor fi monitorizați timp de 14 de zile, cât durează incubația.
Imediat ce vor ajunge în aeroport, membrii ansamblului vor fi analizați cu atenție de personalul medical. Dacă vor prezenta simptome ei vor fi duși de urgență în cabinetele medicale din aeroport. Autoritățile au declarat că dacă la bordul unei aeronave se află un pasager care prezintă simptome că este infectat cu coronavirus, căpitanul trebuie să anunțe turnul de control. Pasagerii vor primi formulare în care trebuie să completeze cu date personale, descrierea eventualelor simptome și ultimele călătorii.
Ministerul Sănătății a precizat că, de astăzi, la Institutul Matei Balș se vor putea face teste pentru indentificarea cornoavirusului, la fel ca și în alte centre din țară.
Între timp, înainte să plece din China, delegația din Mioveni a transmis un mesaj video postat de primarul din MIoveni, Ion Georgescu, care elimină orice motiv de îngrijorare referitor la starea de sănătate a celor 25 de membrii ai delegației din Mioveni, care s-au aflat la Beijing.
"Pe fondul îngrijorării și al discuțiilor care s-au creat pe această temă, transmit atât părinților copiilor din Ansamblul “Plai de Dor”, cetățenilor orașului, cât și reprezentanților media faptul că întreaga delegație de la Mioveni s-a bucurat continuu de atenția gazdelor și organizatorilor Festivalului Internațional al Culturilor de la Beijing – Chaoyang, pe toată perioada șederii lor acolo. Toți membrii delegației sunt în acest moment în bune condiții de sănătate și se pregătesc de plecarea spre casă. Dat fiind că programul festivalului a fost contramandat, revenirea în țară a întregii delegații din Mioveni a fost programată cu șase zile mai devreme, imediat ce organizatorii au găsit soluții optime la companiile de zbor.
Având în vedere că înainte de plecarea grupului situația din China era una bună, nu existau emise avertizări de călătorie, iar informațiile publice din acel moment nu prezentau motive de îngrijorare, deplasarea s-a efectuat cu știrea și acordul autorităților competente, cele care au emis vizele și monitorizat itinerariul delegației. Din momentul declanșării situației de criză în zonele aflate la peste 1400 km de Beijing, autoritățile române au ținut în permanent legătura cu grupul, Ambasada României la Beijing a monitorizat situația, iar copiii au avut parte de o atenție deosebită din partea organizatorilor.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au contribuit ca delegația să ajungă mai repede acasă, Domnului ambasador Basil Constantinescu, oficialilor chinezi și reprezentanților din cadrul Beijing Chaoyang International Cultural Exchange Association si jurnalistului Daniel Tomozei-Dimian de la Radio China International.
După un zbor lung, în cursul serii de mâine, grupul va ajunge acasă, iar copiii se vor afla din nou în sânul familiei!”

Ce măsuri au luat autoritățile. Prin ce vor trece artiștii din Mioveni
Eventualele cazuri vor fi preluate de spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj, iar în Bucureşti de ”Matei Balş”şi ”Victor Babeş”.
1. Pentru aeroporturi:

• Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38o. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toţi factorii decizionali.

• Asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.)

• Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.);

• Asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;

• Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal (măşti şi mănuşi, precum şi cu dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe;

• Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie (măşti şi mănuşi), precum şi cu dezinfectanţi pentru măini şi suprafeţe.

2. Pentru unităţile sanitare:

• Redactarea definiţiei de caz conform recomandării OMS şi informarea medicilor de familie a Unităţilor de Primiri Urgenţe, precum şi a tuturor unităţilor spitaliceşti;

• Unităţile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj, iar în Bucureşti – INBI ”Matei Balş”şi SCBIT ”Victor Babeş”);

• Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiţiei de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secţie sau spital de boli infecţioase. Pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în condiţiile necesare pentru bolile infecţioase cu transmitere aerogenă şi cu respectarea precauţiunilor universale;

• Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligaţia ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecţie specific (mască şi mănuşi);

• Unităţile sanitare au obligaţia să asigure personalului substanţele dezinfectante pentru mâini şi pentru suprafeţe în cantităţi suficiente;

• Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balş”, unde vor fi izolate pentru asistenţă de specialitate (izolare, diagnosticare şi tratament);

• INBI ”Matei Balş” va redacta protocolul de diagnostic şi tratament care va fi pus la dispoziţia centrelor nominalizate.

Ministerul Sănătăţii mai anunţă că s-au precizat atribuţiile Institutului Naţional de Sănătate Publică, după cum urmează:

- Transmiterea definiţiilor de caz către DSP şi SNMF;
- Postarea pe site-ul şi pagina de FB a sfaturilor pentru călători;
- Informarea MAE pentru alerta de călătorie către zonele afectate;
- În funcţie de evoluţia situaţiei va updata toate alertele de călătorie şi eventualele modificări ale definiţiei de caz;
- INSP prin CNSCBT va implementa metodologia de raportare imediată pe fişe de raportare, precum şi telefonic pentru toate cazurile suspecte şi va implementa metodologia de raportare imediată a rezultatelor de laborator;
- Odată cu apariţia primelor cazuri suspecte se activează linia de gardă 24/ 24, 7/ 7.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.