×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 2

Cele mai multe tichete Rabla pentru maşini casate au fost eliberate, în 2014, în Capitală, Prahova şi Argeş şi în premieră au fost suplimentate tichetele pentru persoane juridice, programul fiind "foarte popular", astfel că va continua în 2015, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
 "Acest program este unul foarte popular, cu rezultate foarte bune anul trecut. Cu siguranţă, va continua, însă forma sa exactă în 2015 o vom cunoaşte abia după aprobarea bugetului AFM, lucru care sperăm că se va întâmpla foarte curând", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Graţiela Gavrilescu.

Potrivit informaţiilor transmise la solicitarea MEDIAFAX de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează programul Rabla, anul trecut au fost decontate 17.030 de tichete pentru persoane fizice şi 3.361 pentru persoane juridice.

Pentru prima dată, numărul tichetelor alocate persoanelor juridice (3.000) a fost suplimentat, precizează reprezentanţii AFM.
 Tot în premieră, anul trecut programul Rabla pentru persoane fizice a presupus eliberarea de tichete electronice de reducere direct la dealer-ul auto de la care beneficiarul dorea să-şi cumpere maşina nouă. Tichetele n-au mai fost repartizate pe judeţe, ci au putut fi extrase de dealeri dintr-o bază naţională, în funcţie de înscrieri. Persoanele care aveau maşini mai vechi de opt ani le-au putut duce la casat, la orice colector autorizat, pentru a obţine reducerea de 6.500 de lei pentru cumpărarea unui nou autoturism. Chiar dacă a fost sub formă de tichet electronic, această reducere a putut fi transmisă altor persoane, ca şi în alţi ani.

Astfel, în 2014, au fost duse la casat 20.391 de maşini vechi şi au fost decontate tot atâtea tichete pentru achiziţia de maşini noi, de către persoanele fizice şi juridice.

În Bucureşti, au fost casate 4.607 de maşini vechi şi cumpărate 6.041 de maşini noi.

În judeţul Prahova, au fost casate 1.045 de autovehicule şi cumpărate 987 de maşini noi, iar în Argeş, au fost casate 998 de maşini vechi şi cumpărate 929 de autovehicule noi.

În Constanţa, au fost 908 casări, dar 1.090 de maşini noi cumpărate cu tichetul Rabla.

Vâlcenii şi persoanele juridice din judeţ au dus la casat 822 de maşini vechi, dar au folosit doar 289 de tichete pentru a cumpăra maşini noi.

În continuarea clasamentului judeţelor cu cele mai multe maşini vechi casate sunt Timiş (681), Iaşi (667), Cluj şi Braşov (câte 619), iar în ceea ce priveşte reînnoirea parcului auto următoarele locuri sunt ocupate de aceleaşi judeţe, dar în altă ordine: Iaşi (749), Timiş (724), Braşov (647) şi Cluj (615).
 Printre beneficiarii programului Rabla 2014 pentru persoane juridice au fost: Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care a obţinut 429 de tichete, CNADNR (123) şi Secretariatul General al Guvernului (SGG), care a obţinut 51 de tichete, folosite pentru achiziţia de maşini Dacia Duster pentru Republica Moldova.

 

n sala mare a Consiliului Judeţean Argeş, ministrul Finanţelor, Darius Vîlcov, prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, preşedintele interimar al PSD Argeş şi senatorul Şerban Valeca, şi deputatul PSD de Argeş şi chestorul Camerei Deputaţilor, Mircea Drăghici, au susținut o conferință de presă. Cu aeastă ocazie, ministrul a anunțat că CJ Argeș va avea un buget mai mare ca anul trecut, ridicîndui-se astfel la 32 de milioane. Minsitrul a explicat că la întîlnirea cu primarii s-a discutat "modul în care au fost alocaţi banii publici către autorităţile publice locale pentru că în anul acesta a intervenit în legea bugetului o modificare, un articol modificat - art. 8. Este o modificare substanţială, care face ca primăriile şi autorităţile publice locale sărace să beneficieze în acest an de un plafon minim diferenţiat în funcţie de tipul de localitate din mediul rural sau urban. Mai mult decît atît alocarea se face direct conform unei forumle de la Ministerul Finanţelor către autorităţile locale fără a trece prin Consiliul Judeţean. Fiind primul an cînd se aplică, fiind un proiect pilot, mulţi dintre primarii care aveau fonduri puţin mai mari anii trecuţi au avut anumite nemulţumiri, anumite propuneri de modificare pe viitor această aplicare ale acestui articol. Toate aceste îmbunătăţiri le vom prelua în primul semestru pentru că aşa prevede şi legea, fiind un proiect pilot după 6 luni se face o analiză şi de la Ministerul de Finanţe a fost desemnat dl secretar de stat Atttila să facă o analiză în fiecare judeţ. Se va începe săptămîna aceasta din Cluj pentru a vedea problemele cu care se confruntă Consiliile Judeţene şi primăriile". Potrivit ministrului Finanţelor 70% din autorităţi au primit mai mulţi bani în acest an, în unele cazuri de 9 - 10 ori mai mult.

Producătorul auto francez Renault va face 'investiții masive' în China, pentru a majora vânzările autovehiculelor sale produse în statul asiatic și pentru a reduce dependența de piața europeană, transmite Reuters.

La trei decenii după ce grupul german Volkswagen a devenit primul producător auto global care produce mașini în China, în 1984, Renault SA a anunțat în decembrie 2013 că produce vehicule în statul asiatic, valoarea investiției fiind de aproximativ 11 miliarde de yuani (1,4 miliarde de euro).

Și alți rivali europeni ai Renault, cum ar fi PSA Peugeot Citroen, BMW și Mercedes, se extind în China. Anul trecut, Renault a vândut 34.000 de mașini pe piața chineză, față de 734.000 vehicule livrate de Peugeot, dar a dat asigurări că anul viitor situația se va schimba, după ce va începe vânzarea de vehicule împreună cu Dongfeng, partenerul societății mixte din China, notează Agerpres.

În iulie, Renault a anunțat că construirea unei fabrici în China cu o capacitate inițială de producție de 100.000 de vehicule, care poate fi majorată la peste 500.000 de unități. Ritmul de creștere al vânzărilor de mașini în China a încetinit anul trecut la 6,9%, de la avansul de 13,9% înregistrat în 2013, fiindcă încetinirea expansiunii economiei continuă să afecteze cererea pe cea mai mare piață auto din lume. Săptămâna trecută, Asociația Producătorilor Auto din China (CAAM) a anunțat că livrările de autoturisme, SUV-uri și vehicule cu utilizare multiplă au totalizat 23,5 milioane de unități, iar pentru acest an se estimează un avans al pieței auto de 7%, la 25,1 milioane de vehicule.
Luni, la bursa de la Paris, acțiunile Renault au urcat cu 2,2%, la 64,35 euro. În ceea ce privește estimările pentru 2015, Renault se așteaptă ca piața auto mondială să înregistreze o creștere modestă de 2% comparativ cu 2014. Europa va înregistra o creștere cuprinsă între 1 și 2%, iar piața franceză va rămâne stabilă. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

 
Vineri, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vîlcov a venit în Argeş pentru a participa la o discuţie punctuală atît cu primarii social - democraţi prezenţi la Comitetul Executiv Lărgit al PSD, dar şi cu reprezentanţii judeţului. După această discuţii a avut loc şi o conferinţă de presă în care ministru a spus că la Piteşti sînt şanse mari pentru a fi noua Direcţie Regională a Marilor Contribuabili.
"Am discuta şi cu dl prefect posibilitatea ca marii contribuabili, atunci cînd vor fi constittuiţi la nivelul regiunilor, pentru că se doreşte acest lucru, să aibă baza regională la Piteşti. Bineînţeles că se va face o analiză în fiecare regiune pentru a se vedea ce municipiu reşedinţă sau ce judeţ are cei mai mulţi mari contribuabili. Dintr -o analiză scurtă, nu foarte exactă, vă pot spune de pe acum că Piteştiul pleacă de departe cu prima şansă şi într-o proporţie covîrşitoare are această opţiune ca în viitoarea Direcţie la nivel regională a Marilor Contribuabili să fie la Argeş - Piteşti", a afirmat Vâlcov.

Vineri, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vîlcov a venit în Argeş, participând la Bascov  o întâlnire a Comitetului Executiv Lărgit al PSD Argeş. Pe agenda discuţiilor au fost probleme legate de alcătuirea bugetelor administraţiilor locale - informări susţinute de specialişti din Finanţe. Au mai fost prezentate informări privind desemnarea conducerii interimare a organizaţiei, analize privind situaţia ordoonanţei 55 şi discuţii cu privire la necesitatea ocupării postului de vicepreşedinte al CJ Argeş. La finalul întlnirii a participat şi Darius Vîlcov, ministrul Finanţelor, care a răspuns întrebărilor primarilor din Argeş cu privire la alcătuirea bugetului.
 
Deși discuțiile privind un spital regional au fost încă de pe vremea când ministru al Sănătății era Ion Bazac, Argeșul riscă să rămână fără un asemenea edificiu care ar însemna un spital nou, dotări de ultimă generație, medici mai buni și fonduri mai multe. Altfel spus, un act medical mult mai bun pentru argeșeni.
Victor Ponta a declarat, vineri, la Iaşi, că va fi făcut un proiect comun pentru spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, România având alocate în acest sens 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană, prin POR, iar autorităţile locale vor asigura infrastructura, terenul şi cofinanţarea.
 "Conform documentelor trimise la Comisia Europeană, avem alocaţi, în perioada 2014-2020, din fonduri europene, în jur de 100 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale pe care noi le-am considerat importante, priorităţi, şi anume Iaşi, Cluj şi Craiova", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Iaşi, unde mai are programate întâlniri cu primarii din judeţ.

"Cu cele 100 de milioane de euro pentru fiecare, repet, în total 300 - 300 şi ceva milioane de euro, depinde şi cum va ieşi licitaţia, vom face un proiect comun, un tip de spital regional, un proiect tip, care, după aceea, sigur, se realizează pe teren, cu sprijinul autorităţii locale, care trebuie să pună la dispoziţie teren, infrastructură şi confinaţare", a mai spus Ponta.

Premierul a precizat că partea de dotare a celor trei unităţi urmează să fie asigurată fie din spitalele care nu vor mai funcţiona, fie din programul pe care România l-a semnat cu Banca Mondială, "un program de 250 de milioane de dolari privind dotarea cu aparatură medicală".
 Totodată, Ponta a anunţat că licitaţia va fi organizată de Ministerul Dezvoltării, deoarece finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR).
 
Senatorul Șerban Valeca, președinte executiv al PSD Argeș, susține că aleșii locali care au profitat de ordonanța de guvern care le-a permis, înainte de alegerile prezidențiale să își schimbe partidul, nu își vor pierde mandatele, în ciuda deciziei CCR de neconstituționalitate. Valeca a explicat că Parlamentul va decide că își vor pierde mandatul cei care vor migra de acum încolo, adică practic, aleșii care au profitat de acea ordonanță au profitat de o intermercato unic, fără să fie afectați de legea migrației aleșilor locali. La ordonanța 55, dacă citim decizia CCR, vedem că aceasta a făcut o demarcare între primari și consilieri. Primarul putea schimba partidul, când partidul îl dădea afară. Consilierii locali, în nicio situație nu pot pleca de la un partid la altul fără să nu își piardă mandatul. În esență însă, CCR cere Parlamentului să decidă. CCR nu a anulat ordonanța, ci proiectul parlamentului prin care se aproba respectiva ordonanță. Deci parlamentul trebuie să modifice acel proiect. Decizia PSD este că efectele nu pot fi retroactive, adică de acum încolo nu se va mai putea face asemenea schimbări ale partidului. Cei care au plecat în baza ordonanței, nu vor pierde mandatele, a mai spus Valeca.
 
 

Primarul Ion Georgescu a salutat faptul că sindicatele și conducerea uzinei Dacia au ajuns la un consens. El a afirmat că, pe lângă aprobarea bugetului pe anul în curs, această negociere înseamnă un semnal important că la Mioveni și anul acesta se va putea construi prin consens.  Toate proiectele din Mioveni  sunt importante și mă bucur foarte mult că la Dacia s-a închis conflictul de muncă. Așteptăm ca săptămâna viitoare să aprobăm bugetul. Am făcut datele publice, am avut dezbateri pe buget în fiecare cartier. A fost foarte important pentru că oamenii au venit cu propuneri și am primit, pe lângă aceste dezbateri informații direct de la cetățeni despre probleme cu care se confruntă locuitorii orașului. Pentru mine, ca primar, faptul că la Dacia este din nou liniște, faptul că intrăm pe ultima sută de metri cu bugetul, înseamnă foarte mult, pentru că vom putea să construim și anul acesta și avem proiecte ambițioase, a menționat Ion Georgescu. De altfel, administrația din Mioveni are ca principal obiectiv pentru următorii ani construirea unui spital la cheie dotat cu aparatură de ultimă generație.

Șerban Valeca, președintele interimar al PSD, a anunțat că în curând social-democrații vor curma discuțiile privind nominalizarea celui de al doilea vicepreședinte al CJ Argeș. El va fi cu siguranță tot de la PSD, chiar dacă majoritatea este una sensibilă, social-democrații beneficiind de sprijinul vicepreședintelui Constantin Polexe, plecat de la PNL și de alți câțiva consilieri județeni care au renunțat la PPDD sau PNL. De partea cealaltă, PNL (PNL și PDL) dar și țărăniștii ridică pretenții, dar sunt slabe șanse să aibă câștig de cauză.
În privința președintelui CJ Argeș, Șerban Valeca a precizat că Florin Tecău se bucură deocamdată de încrederea organizației pentru această funcție administrativă, deși pe linie politică deciziile BPN îl trag la mantinelă. Nu luăm în calcul ca Tecău sa demisioneze. poate se vor lua alte decizii la București sau va fi o decizie personală care să schimbe aceste date. Deocamdată are susținerea organizației și nu discutăm decât despre vicepreședite la Consiliu Județean, a declarat Valeca.

 De altfel, PSD nici nu are ce să îi facă lui Florin Tecău și dacă ar dori să îl schimbe din funcție. Singura variantă ar putea fi o izolare a acestuia, dar de schimbat din funcție nu se poate chiar dacă i s-ar retrage sprijinul politic deoarece Florin Tecău a candidat nominal pentru această funcție, chiar dacă din partea PSD.

Conducerea noului PNL a avut astăzi o ședință de lucru unde, printre alte subiecte importante, au stabilit cine vor fi liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților și Senat. Grupul parlamentar din Camera Deputaților va fi condus de Ludovic Orban, în timp ce la Senat, actualul lider, Puiu Hașotti, va fi schimbat cu senatorul de Argeș, Ion Popa.

Orban a fost ales lider al deputaților PNL, în data de 16 noiembrie. În urma votului dat de deputatii liberali, Ludovic Orban a obținut 44 de voturi pentru și 22 împotrivă. Contracandidatul său, la momentul respectiv, a fost Mihai Voicu, liderul PNL Dolj.

 

Ion Popa este liderul PNL Argeș și este președinte al Comisiei de Mediu din Senat. Până în decembrie 2012, Ion Popa a fost vicepreședinte al CJ Argeș.

 
Președintele CJ Argeș Florin Tecău nu a pierdut nimic în urma scandalului iscat după publicarea discuțiile pe care le-ar fi purtat pe Facebook cu redactori mai mult sau mai puțin ai săptămânalului Ancheta, discuții pe care credea că le poartă cu o tânără apetisantă. Sex-scandalul de la CJ Argeș a avut zero impact politic pentru cariera lui Tecău, cel puțin deocamdată.

Florin Tecău a anunțat că a demisionat din funcția de președinte interimar al PSD Argeș, funcție în care a fost nominalizat senatorul Șerban Valeca. În realitatea însă, nu exista o decizie scrisă de la centru prin care Florin Tecău ocupa această funcție, deci a demisionat dintr-o funcție neocupată. În schimb, nu a demisionat din funcția de secretar general al partidului, deși în urmă cu o săptămână, BPN al organizației județene l-a propus pentru această funcție pe președintele PSD Pitești, Cristian Gentea. Totuși, la Comitetul Executiv de joi, este foarte probabil ca liderii de la București să decidă înlocuirea lui Tecău din această funcție. De altfel, vor fi luate în discuție propunerile venite de la Pitești, așa cum au fost decise în ședința care a urmat acestui scandal: Șerban Valeca președinte interimar al PSD, Ion Georgescu președinte executiv interimar, iar Cristian Gentea secretar general.

Pagina 1 din 2

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.