Azi, prima zi de școală și grădiniță

A sunat deja primul colopoțel pentru copiii care merg la școală și la grădiniță. Elevii, părinţii şi cadrele didactice au întâmpinat noul an şcolar cu tradiţionalele festivităţi. La Mioveni, evenimentele au început la ora 9 la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Colibaşi, la Şcoala Gimnazială „George Topârceanu” și la Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu”. La Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini festivitatea va începe la ora 10.00. La festivități au participat primarul Ion Georgescu, reprezentanți ai autorității locale, consilieri locali și județeni și parlamentari.

La nivel național, aproximativ 2,9 milioane de elevi încep, luni, școala. În școli nu au ajuns încă abecedarele, manualele de clasa a II-a sau vreun manual de engleză de clasa a VI-a. Ministerul promite că măcar abecedarele să ajungă în toate școlile zilele acestea. După izbucnirea scandalului privind greșelile din 150.000 de manuale de geografie deja tipărite, Editura Didactică și Pedagogică a decis să reverifice toate cărțile care nu fuseseră încă printate. Acesta este motivul invocat vineri de editură pentru a explica întârzierea livrării abecedarelor și a manualelor de clasa a II-a. Chiar și așa, Editura Didactică și Pedagogică anunță că întârzierea nu va mai fi la fel de mare ca în anii precedenți.

Lipsește și manualul de engleză de clasa a VI-a și nu se știe când va exista unul nou. Nici un profesor român nu a depus un manuscris pentru această disciplină, iar ministerul se află deja la al 3-lea apel. Profesorii vor folosi vechile manuale. În total, contractul dintre ministerul Educației și propria editura prevede achiziționarea a 2.400.000 de manuale, pentru peste 5 milioane de euro.


Anul școlar 2018-2019 va avea 34 de săptămâni, adică 168 zile lucrătoare. Semestrul I va dura de la 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2018 și semestrul II de la 11 februarie 2019 la 14 iunie 2019.
În ceea ce priveşte vacanţele, acestea se vor desfăşura astfel: de pe 22 decembrie 2018 -13 ianuarie 2019 va fi vacanţa de iarnă, de pe 2 februarie 2019 - 10 februarie 2019 va fi  vacanţa intersemestrială, urmând ca în perioada 20 aprilie 2019-5 mai 2019 să fie vacanţa de primăvară.
Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie-4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasele de a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
Programul naţional "Şcoala altfel", va avea o durată de 5 zile consecutive în timpul anului şcolar şi se va derula în perioada 1 octombrie 2018-31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolii.
Examenele semestriale vor avea loc, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel putin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primavară, potrivit unui calendar specific.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.