Video! 50 de ani de muzeu în Cula Racovița. Veteranul de război Constantin Năstase, sufletul unei istorii trăite

Centrul Cultural Mioveni a cebrat 50 de ani de la înființarea colecției muzeistice în Cula Racovița. Monument istoric de o deosebită importanță, Cula Racovița a fost reabilitată cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Mioveni. Sufletul a ceea ce înseamnă astăzi Cula Racovița este prof. Constantin I. Năstase, seniorul de vârstă al orașului Mioveni, cel care a în anul 1968 punea bazele unui mic muzeu rural, colecția sa de peste 1500 obiecte fiind găzduită din anul 1985 și până în prezent, în Cula Racovița. Cu această ocazie, cei care au venit la Casa de Cultură Racovița au putut viziona și un film documentar.

Pentru cei 50 de ani de la înființarea colecției muzeistice, primarul Ion Georgescu i-a oferit profesorului veteran de război o plachetă. Vă oferim acest simbol cu toată dragostea și aprecierea. Este un semn al prețuirii pe care v-o port. Eram viceprimar când v-am cunoscut și când am aflat despre importanța exponatelor. Cred că toți primarii, în ultimii 50 de ani, au contribuit la menținerea acestei idei a dvs. Prin donația făcută de dumneavoastră, sunt convins că oricine va veni la primărie sau în consiliul local, va fi obligat să continue și să prețuiască ceea ce ați făcut aici, a precizat Ion Georgescu.  

Am găsit în primarul Ion Georgescu un psiholog și un pedagog. Dacă cu ceilalți primari care au fost înaintea lui, nu m-am putut înțelege. Ion Georgescu nu a zis niciodată că nu a avut timp sau că nu a avut bani. A sprijinit enorm acest proiect, a spus profesorul Năstase.
În cei peste 200 de ani de existență, Cula din Racoviţa a fost martor de neclintit al multor evenimente, înfruntând cu rezistență și șansă rigorile vremii. În prezent fosta fortăreață a boierului Racoviceanu reprezintă un reper cultural și istoric în zona de Sud a României, numărându-se printre ultimele 12 cule restaurate și funcționale, care au mai rămas pe teritoriul țării noastre.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.