A murit Valentin Nicolau, fostul director TVR și patronul editurii Nemira

Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira, fost şef al Televiziunii Române, scriitor şi dramaturg, a decedat, marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.
Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare.
În decembrie 2014, Valentin Nicolau, scriitor, dramaturg, proprietar al Grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune a fost prezent la Pitești pentru a-și lansa romanul fantasy „Basmania. Răspântia gândurilor”, la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu, aceasta fiind una dintre ultimele sale ieșiri publice.


Nicolau se afla în maşina personală când a început să se simtă rău. Ambulanţa a fost chemată de o altă persoană. Medicii au început manevrele de resuscitare în timp ce îl transportau pe Nicolau la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Manevrele de resuscitare au continuat la spital. Fostul şef al TVR se lăsase de fumat şi slăbise.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau, în vârstă de 54 de ani, a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002-2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru prealuarea din nou a şefiei TVR.


Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, pregătindu-se pentru o meserie în care "ai mult timp liber şi nu ai şefi", potrivit site-ului său personal.
După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti (IPGG).

La câteva luni după Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor. În acelaşi an, el şi-a dat demisia de la IPGG.

Editura Nemira a fost lansată în 1991 şi a însemnat pentru Valentin Nicolau împlinirea unui vis, dându-i şansa de a transforma pasiunea în profesie, după cum mărturisea acesta. În scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din România.

Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism. În iunie 2002 a demisionat din funcţie.

Între 2002 şi 2005 a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR. În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administraţie al EBU (European Broadcasting Union - Asociaţia Televiziunilor Europene).

Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte al Grivco - grupul de presă Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardère Media pentru România.

La începutul anului 2007, Valentin Nicolau a lansat editura Nemi, specializată în carte pentru copii.

În iunie 2007 a devenit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, funcţie din care a demisionat după numai trei zile, acuzând Consiliul de subordonare politică.

În 2007 a lansat postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din România".

Din octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, iar în 2009 a susţinut un doctorat în Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Bucureşti şi a publicat lucrarea "TVR - mărire şi decădere".

Între 2010 şi 2011 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Bucureşti.

Din februarie 2010 a devenit profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării, şi din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Braşov.

Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

În iunie 2012, chiar de ziua lui, pe 22 iunie, a fost ales de către angajaţii TVR reprezentant în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. Consiliu de Administraţie al TVR, din care făcea parte şi Nicolau, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În ultimii ani, Valentin Nicolau a desfăşurat o intensă activitate publicistică. Editorialele sale sunt adunate în două volume, publicate la editura Nemira, "Dumnezeu e în sens invers" şi "România feudelor târzii". Între timp, Valentin Nicolau a scris şi teatru.

Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, "Bronto, un dinozaur încă mic", urmată în 1995 de "Bronto, un dinozaur neastâmpărat" şi, în 2008, de "Zina Benzina".

În atenţia lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului "Victor Ion Popa" din Bârlad i se juca prima piesă, "Vi s-a furat un pat". Abia în 1999 şi 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu "Camil Petrescu" pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru "Ca zăpada şi cei doi", preşedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara din Bucureşti, piesa "Ca zăpada şi cei doi" se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul "Uzina de plăceri S.A.". Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, a teatrului din Satu Mare, a celui din Târgu-Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.

Între piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Producţie TVR s-a remarcat "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache, o producţie-manifest în care Preşedinţia României este disputată de candidaţi reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Gigi Becali, dar şi de falşi candidaţi ca Mircea Albulescu şi George Ivaşcu. Această docuficţiune a fost difuzată anul trecut la TVR.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina îngerilor" a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective. În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost ţara invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.