Kovesi vrea un super-DNA care să decidă totul în țară

By Ianuarie 29, 2015 2416

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi susține că raportul MCV subliniază că în 2014 au exitat cazuri în care anchete ale DNA au fost blocate din cauza lipsei unui aviz de ridicare a imunității unor parlamentari.
”Sunt două chestiuni pe care le surprinde raportul MCV. Pe de o parte, sunt solicitările DNA de ridicare a imunității unor parlamentari care au calitate de ministru sau nu. Aici raportul a reținut că pe parcursul anului 2014 au fost situații în care anchetele DNA au fost blocate din lipsa acestui aviz. Se impune o modificare a legislației pentru că nu e normal ca un vot politic să blocheze o anchetă judiciară. Din punctul nostru de vedere, orice control al activității pe care procurorii DNA o desfășoară se realizează printr-un control al instanțelor de judecată, așa cum este firesc și este în concordanță cu normele europene. Printr-un vot politic se pot bloca anchete”, a declarat procurorul șef al DNA.

”A doua chestiune este că niciodată nu se motivează de ce se respinge o anumită cerere. Care sunt argumentele care stau la baza respingerii sau al blocării unui dosar început de DNA”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Întrebată care ar fi lucrurile de care are nevoie DNA pentru a lucra la capacitate maximă, Laura Codruța Kovesi a declarat: ”Am semnalat că vor fi probleme odată cu intrarea in vigoare a noilor coduri. CCR a emis câteva decizii prin care a constatat că sunt neconstituționale anumite instituții sau anumite prevederi din Codul de procedură penală. Cea privind controlul judiciar a fost remediată printr-o ordonanță de urgență. Mai există problema instituției camerei preliminare. Aceasta instituție nu a fost reglementată în concordanță cu dipozițiile constituționale, iar acum se impune modificarea Codului de procedură penală și reglementarea unei proceduri mult mai clare de funcționare a cazurilor care se judecă în camera preliminară. Pentru DNA există o problemă cu privire la participare la judecarea cazurilor in camera preliminară și se impune o soluție prin intervenția legiuitorului. Mai este problema legii privind retenția datelor. Am participat la un grup de lucru în care pozitia DNA a fost că se impune o modificare legislativă care să fie în conformitate cu reglementările europene și cu limitele impuse prin decizia Curții Constutuționale”.

Referitor la atacurile motivate politic la adresa justiție care, potrivit raportului MCV, au rămas o problemă și în 2014, procurorul șef al DNA a declarat că ”în 2014 a crescut și rezistența procurorilor la aceste atacuri”.

”Totuși cred că trebuie să se dea o mai mare eficiență prevederilor legale care deja există în domeniu. Nu știu dacă trebuie sancționate sau reglementate în alt fel. Cred că este un exercițiu la cre și clasa politică trebuie să participe mai mult. Poate trebuie un proiect de lege care să fie pus în dezbatere publică și prin care să se stabilească dacă se impun anumite sancțiuni la astfel de atacuri. Pot doar să vă spun că procurorii DNA vor continua să își facă treaba”, a conchis Laura Codruța Kovesi.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.