Video! Ambasadorul Marii Britanii în Argeș: Ce s-a întâmplat la Închisoarea Pitești nu trebuie să fie uitat!

Invitați de marcă sâmbătă, la deschiderea expoziției permanente a Memorialului Închisoarea Pitești. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a venit la Pitești, pentru a vedea cum a evoluat proiectul de care a aflat acum trei ani. Excelența Sa a apreciat felul în care familia Axinte, și mai cu seamă Maria Axinte, au reușit să transforme fostul penitenciar Pitești într-un loc menit să mențină vie experiența prin care au trecut sute de tineri în acest loc.

A fost o idee foarte importantă de a deschide o expoziție permanentă pentru că a fost unul dintre cele mai teribile momente din istoria României. Aici s-au întâmplat lucruri care sunt dificil de înțeles în care prizonieri au torturat alți prizonieri. A fost o perioadă foarte dificilă, dar cred că pentru lume este important să înțeleagă trecutul și cred că această inițiativă este foarte importantă. Nu vrem să uităm momente dificile din istorie pentru că nu vrem să repetăm aceste momente. Vreau să felicit pe cei care au organizat această expoziție. Am fost aici acum trei ani cu doamna Maria Axinte care mi-a arătat planurile pentru această expoziție. Am vrut să vin să văd cum a fost realizat și este absolut minunat, expoziția trebuie văzută. Sigur că te trec fiorii când vii aici. Expoziția este făcută într-un mod foarte realist. Nu este un loc ușor prin care să treci.

E dificil să facem comparații, dar în istoria oricărei țări sunt momente bune și dificile. În Marea Britanie am avut o poveste absolut teribilă a sclaviei. Este foarte important să se înțeleagă care au fost greșelile din trecut și ce trebuie să facem acum -  a precizat Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București.

Deschiderea expoziției permanente a Memorialului Închisoarea Pitești vine după ani de cercetare și de planificare a unei echipe relativ restrânse și dorește punerea în valoare a fostului penitenciar Pitești, tema fiind centrată pe Fenomenul Pitești. Pentru prima dată, de astăzi, publicul a putut explora zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării.

 La deschiderea expoziției permanente au mai fost prezenți mai mulți supraviețuitori ai Fenomenului Pitești, unii dintre ei bătuți persoanal de Eugen Țurcanu, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, și secretarul de stat în ministerul Energiei, Robert Tudorache.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.