Alegeri în SUA. Trump și-a recunoscut înfrângerea. A fost ales primul guvernator gay

Americanii şi-au ales membrii Camerei Reprezentanţilor şi o treime din senatori. Urnele s-au închis în urmă cu puţin timp în statele aflate pe Coasta de Vest, în timp ce votul continuă în Hawaii şi Alaska. Ultimele estimări conturează o victorie a democraţilor în Camera Reprezentanţilor, condusă până acum de republicani. Potrivit NBC NEWS, democraţii vor câştiga 227 de locuri - peste cele 218 de care aveau nevoie pentru a-şi asigura majoritatea. Practic, după doi ani de mandat, Trump va lucra cu un Congres în care democrații, adică opoziția, au majoritate în Camera Reprezentanților, dar aliații președintelui, republicanii, își mențin supremația în Senat.

Aceasta victorie a democraților va limita mult spațiul de manevră al președintelui Donald Trump. După doi ani în care a avut Congresul la picioare, se va trezi într-o nouă realitate politică, una în care Robert Mueller, anchetatorul implicării Rusiei în alegerile din 2016, poate primi imunitate, dar și una în care democrații, cel mai probabil, vor cere anchete în privința situației financiare a președintelui.

Președintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziției din Camera Reprezentanților, în condițiile în care rezultatele parțiale indică o probabilă majoritate democrată în această cameră, a anunțat Drew Hammill, adjunctul șefului de cabinet al lui Pelosi. Hammill a mai precizat pe Twitter că președintele a salutat apelul la bipartizanat lansat de Pelosi în discursul ei.
Şi proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane confirmă că democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, Reuters văzând rezultatul ca fiind o lovitură dură aplicată preşedintelui Donald Trump, informează News.ro.

În schimb, republicanii sunt câştigători detaşaţi în Senat. Americanii şi-au votat şi două treimi dintre guvernatorii statelor federale. La unele secţii din Georgia şi New York, din cauza defecţiunilor la aparatele de vot, cozile au măsurat kilometri.


Astfel, republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota.
Însă democraţii sunt pe cale să obţină controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui. De aceea, unii privesc scrutinul de la mijlocul mandatului drept un referendum privind politicile preşedintelui Trump.
Potrivit CBS News, democraţii urmează să fie majoritari în Cameră după opt ani, scrie BBC News.

Acest lucru înseamnă că ei vor putea să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor camerei reprezentanţilor, să blocheze proiecte de lege republicane şi să lanseze ideea unei suspendări a preşedintelui Donald trump în vederea inculpării - impeachment - care necesită o majoritate simplă în Camera Reprezentanţilor.


Un guvernator gay, democratul Jared Polis, ales pentru prima oară în SUA

Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îşi asumă în mod public orientarea homosexuală, în alegerile de la jumătate de mandat, democratul Jared Polis, o premieră în Statele Unite.
Jared Polis, ales în Camera Reprezentanţilor din 2008, l-a înfrânt pe republicanul Walker Stapleton.

În 2015, Kate Brown a devenit prima guvernatoare bisexuală, aleasă în Oregon. Alt guvernator, Jim McGreevey, din New Jersey, şi-a dezvăluit orientarea homosexuală, după care a demisionat în 2004.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.