Andrei Gerea indică vinovații după imaginile cu pacienții tratați pe hol la Matei Balș. Dacă ar fi făcut toate acestea, astăzi nu mai eram aici

Deputatul Andrei Gerea susține că imaginile de pe holurile spitalului Matei Balș unde pacienții sunt tratați de COVID pe paturi de campanie arată unde s-a ajuns din cauza lipsei de pregătire din partea guvernului de la izbucnirea pandemiei și până la acest al doilea val, de la lipsa de organizare din spitale și dotări și până la neluarea unor măsuri pentru asigurarea de personal medical.
Deputatul de Argeș a mai arătat că cea mai mare problemă este lipsa unei testări în masă care ar permite izolarea celor infectați cu COVID, mai ales a celor care sunt asimptomatici. El a atras atenția că din cauza proastei gestionări s-a ajuns la suprasolicitarea spitalelor, a cadrelor didactice și din această cauză pacienții cu boli cronice nu mai au acces în unitățile medicale.
Imaginile cutremurătoare de la Institutul Matei Balș ar trebui să ne dea de gândit tuturor. În primul rând, chiar trebuie luate în serios măsurile de protecție - purtatul măștii, dezinfectat, spălat des pe mâini și să încercăm să evităm cât de mult putem aglomerația.
În al doilea rând, faptul că timp de mai bine de șase luni nu au fost luate măsuri pentru sporirea în siguranță a numărului de paturi, pentru o reorganizare rapidă și eficientă a Inspectoratelor de Sănătate Publică pentru anchete epidtestaemiologice rapide, pentru dotări în spitale și, cel mai important, pentru identificarea de creștere a personalului medical.
Am înțeles de la anumite cadre medicale că examenele de final pentru rezidențiat au fost amânate fără nicio justificare, asta în timp ce noi nu avem personal. În plus, înțeleg că sunt probleme și cu angajările.
Sunt mulți specialiști care nu vor să plece de la locurile de muncă sigure sau să se revină în țară, pentru a lucra la spitalele COVID pentru că aceștia nu pot fi angajați. Este o reală problemă de ordin administrativ. Nu mai spun că anumit personal medical poate fi supraspecializat și pentru ATI.
În timp ce la Matei Balș pacienții sunt primesc tratament pe holurile spitalului, pe paturi de campanie, iar alte spitale sunt practic sufocate de pacienți, avem în țară și alte spitale COVID sau care ar putea fi COVID dar care stau închise din lipsă de personal ( a se vedea cazul spitalului Covid de la Mioveni din Argeș, complet dotat dar fără medici). Spitalele militare nici acum nu au fost introduse în sistemul de luptă împotriva COVID.
Nu mai vorbesc de bolnavii cronici a căror situație medicală se poate înrăutăți oricând fără o monitorizare atentă.
Și nici nu trăim cele mai rele momente.
Am reiterat de fiecare dată recomandarea specialiștilor că avem nevoie de o testare masivă, la fel cum au procedat toate țările europene. Poate că am fi avut mai mte șanse și nu s-ar fi ajuns în această situație.
Să ne auzim sănătoși!, a afirmat Andrei Gerea.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.