Andrei Gerea, mesaj de 9 Mai: Europa trece prin mari încercări, are nevoie de reforme profunde. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate

Deputatul Andrei Gerea a transmis, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook cu ocazia zilei de 9 Mai, că Uniunea Europeană și România au nevoie de reforme profunde, pentru că încercările prin care au trecut de pe urma pandemiei de COVID-19 au arătat slăbiciuni în zone esențiale ale societății și economiei, slăbiciuni care trebuie rezolvate prapid.
"Ziua de 9 MAI are pentru români o triplă semnificație.  În primul rând, celebrăm Proclamarea Independenţei de Stat a României de la 9 mai 1877. Totstăzi celebrăm victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, victorie la care România a avut un rol major prin decizia de a întoarce armele împotriva Germaniei hitleriste. Și, desigur, celebrăm astăzi, Ziua Europei, stabilită la 9 mai 1950.

România, Europa și întreaga lume traversează o perioadă de provocări care au pus la încercare sistemele fundamentale de funcționare a unui stat - libertățile cetățenești, sistemele de sănătate, de educație, activitatea administrației, felul în care statul se raportează la cetățean și cum cetățeanul se raportează la stat. 

Cred că situațiile generate de pandemia Covid - 19 au arătat slăbiciunile din țara noastră, dar și de la nivelul Uniunii Europene. După această perioadă de izolare, cetățenii Europei așteaptă decizii rapide, sprijinirea reluării activităților economice cu ajutorul fondurilor europene.
Europa dorește de la instituțiile sale reforme profunde. Tot așa cum și în România se simte dureros de mult necesitatea unei reforme profunde a instituțiilor. A felului cum anticipează și gestionează diferite sisteme astfel de crize", a subliniat deputatul de Argeș. 

Andrei Gerea a mai criticat lipsa de empatie din partea liderilor politiici față de populație și a subliniat că este nevoie de mult mai multă solidaritate. În același timp, fostul ministru ale Economiei și al Energiei a mulțumit celor care s-au implicat în combaterea efectelor pandemiei și pentru ajutorarea celor care aveau nevoie."Cetățenii au nevoie de empatie din partea liderilor statelor, au nevoie de solidaritate din partea celorlalți din jur. Tot așa cum între statele europene este nevoie de solidaritate pentru a lupta împotriva acestei pandemii. Europa trebuie să își urmărească interesele și să protejeze economia UE, dar în același timp trebuie să își manifeste și menirea de forță mondială și să sprijine și alte state aflate în dificultăți majore. 

Această pandemie de Coronavirus ar trebui să genereze o cu totul altă atitudine măcar din partea liderilor Uniunii Europene, dacă nu din partea liderilor întregii lumi. Trebuie să înțelegem că trecem prin perioade care ar putea schimba total felul în care trăim.

Eu le mulțumesc tuturor celor care au luptat cu această panemie. Le mulțumesc cetățenilor care au înțeles că trebuie să stea cât mai mult acasă, le mulțumesc celor care au înfruntat pericolul și au mers la muncă, le mulțumesc patronilor care s-a luptat să activeze și acum, le mulțumesc părinților care și-au alocat mult mai mult timp copiilor. Mulțumesc personalului medical care și-a făcut datoria, mulțumesc firmelor, ONG-urilor și acelor români care au dat dovadă de generozitate și solidaritate și au făcut donații sau care au fost voluntari și au sprijinit psihologic sau cu alimente pe cei vulnerabili. Din păcate, aici statul a făcut foarte puține pentru persoanele vârstnice singure și cu diferite afecțiuni. Le mulțumesc polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, celor din armată, le mulțumesc elevilor și studenților care s-au implicat în diverse acțiuni de sprijinire a celor singuri sau pentru ajutorul acordat medicilor prin construirea de diverse dispozitive.
Trebuie să credem într-o Europă unită și mai puternică. Tot așa cum ar trebui să credem într-o Românie mai unită și mai puternică", a mai subliniat Andrei Gerea. 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.