Andrei Gerea rezolvă problema Memorandumului privind KazMunayGas – Rompetrol: Va fi finalizat în 10 luni

By Octombrie 06, 2015 853

Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol a fost principalul subiect al discuțiilor purtate de ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, în întâlnirile bilaterale cu premierul, ministrul Energiei, președintele și vicepreședintele KazMunayGas și prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan.
Partea kazahă a apreciat faptul că s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare și pe cel de constituire a fondului comun de investiții de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurări că dorește continuarea proiectului și s-a arătat interesat de noi investiții în țara noastră.
„În cadrul discuțiilor purtate, am fost asigurat că proiectul KazMunayGas - Rompetrol este de o deosebită importanță și are susținerea la toate nivelurile guvernamentale și ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesați de constituirea cât mai rapidă a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cât mai rapidă a memorandumului și vânzarea acțiunilor, și cred că în aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas înainte, care poate atrage și alte schimburi comerciale în valoare de miliarde de euro în fiecare an între cele două țări”, a precizat ministrul Andrei Gerea.
Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri a subliniat, atât în cadrul discursului din cadrul celei de-a X- a ediție a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cât și în cadrul discuțiilor bilaterale cu oficialii, măsurile fiscale luate de Guvernul României, menționând că reducerea TVA și scăderea costurilor cu forța de muncă pot constitui o ancoră importantă pentru derularea de noi investiții în țara noastră.
În același timp, oficialul român a prezentat și stadiul interconectării cu Republica Moldova, arătând prioritatea României în asigurarea unei securități energetice regionale.
Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat disponibilitatea unor companii românești precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi în afara României.
De partea cealaltă, oficialii din Kazahstan au menționat că își doresc lărgirea spectrului investițiilor în țara noastră și în agricultură și domeniul alimentar, cu precădere în industria producției de ambalaje alimentare.
De asemenea, ministerul Energiei și MAE din Kazahstan au transmis că studiază implicarea în proiectul AGRI, deocamdată nefiind luată o decizie în acest sens.
În plus, având în vedere că deține 40% din producția mondială de uraniu, Kazahstanul și-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu România în acest domeniu.  
Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost prezent în perioada 29 septembrie - 1 octombrie, la cea de-a X- a ediție a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cu tema "Noi orizonturi ale energiei: perspectivele colaborării și investițiilor", din Astana – Republica Kazahstan.
Programul a inclus și întâlniri bilaterale cu înalți demnitari și conduceri ale companiilor din domeniul energetic din Republica Kazahstan: primul-ministru, președintele și vicepreședintele KazMunayGas și președintele Kazatomprom, ministrul Energiei din Kazahstan, prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan și secretarul adjunct al energiei SUA.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.