Asociaţia 'Mircea Ionescu-Quintus', lansată cu Tăriceanu, Valeriu Stoica și Orban. Ce spune Ion Popa despre o posibilă unificare a liberalilor

Asociaţia 'Mircea Ionescu-Quintus' a fost lansată, vineri, printr-un eveniment organizat la Parlament la care au participat, între alţii, preşedintele PNL, Ludovic Orban, foştii lideri liberali Valeriu Stoica şi Călin Popescu-Tăriceanu, dar și senatorul de Argeș Ion Popa, trecut recent de la PNL la ALDE. Deși mulți au considerat că această iniţiativă trimite la ideea de unitate a liberalilor, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu a ratat ocazia de a-și ataca foștii colegi din PNL.

Ion Popa s-a numărat și el printre participanți, dar din respect pentru ceea ce a reprezentat Mircea Ionescu Quintus. El a criticat actuala conducere a PNL și mai ales pe liderul partidului, Ludovic Orban, pe care l-a caracterizat drept un saltimbanc.

Astazi am participat la evenimentul de lansare a Asociatiei Mircea Ionescu Quintus, pentru ca sunt liberal, dar si pentru faptul ca l-am cunoscut pe ilustrul Presedinte.
Am apreciat echilibrul si tactul pe care le arata de fiecare data si de asemenea, modul in care a inteles sa promoveze valorile liberale, fara sa anuleze dreptul celorlalti de a sustine democratic alte opinii.
Este o marca a liberalilor sa stii sa-ti sustii valorile cu argumente, fara sa te legi cu lanturi de zidurile parlamentului, fara sa fluieri si fara sa jignesti!
Asociatia Mircea Ionescu Quintus isi are un loc important in Romania, pentru ca poate contribui activ la dezbaterea despre valorile liberale si despre ce anume trebuie facut concret pentru a sustine drepturile si libertatile cetatenilor.
Spun aceste lucruri cu oareceare tristete, pentru ca stiu atasamentul pe care Mircea Ionescu Quintus l-a avut fata de valorile liberale, valori in care si eu dar si colegii mei din A.L.D.E., in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, continuam sa credem cu tarie!
Orice proiect de unificare a Dreptei, trebuie privit din perspectica unor valori si principii comune, care stau la baza democratiilor liberale, iar cu aceasta ocazie, ii invit pe toti cei care cred in liberalism, sa se alature echipei A.L.D.E.!
Culmea ironiilor este ca in anul Centenarului, centenar care nu ar fi existat fara liberali, un saltimbanc sa „defileze cu stindardul liberalismului”...
Cat de nedreapta este uneori realitatea!
P.S. Mesaj pentru saltimbanc si partenerii sai de drum:
"Pe al vieţii lung traseu
Este o interferenţă
Între lipsa de decenţă
Şi surplusul de tupeu."
definiţie epigramatică de Mircea Ionescu-Quintus,
a scris Ion Popa pe pagina sa de Facebook.

 

 

Călin Popescu Tăriceanua  afirmat că nu poate fi vorba despre nicio unificare din moment ce alte partide care se consideră de dreapta, precum PNL și USR încurajează și sprijină acțiunile instituțiilor represiive împotriva cetățenilor.

Am participat pentru că am avut un mare respect și apreciere față de Mircea Ionescu-Quintus. Am apreciat echilibrul și tactul pe care le-a arătat în nenumărate rânduri, am apreciat modul în care a înțeles să promoveze valorile liberale, fără să anuleze dreptul altora de a susține democratic alte opinii. Este o marcă a liberalilor adevărați să știi să îți susții valorile cu argumente, fără să te legi cu lanțuri de zidul Parlamentului, fără să fluieri și să înjuri. Din păcate, odată cu moartea lui Mircea Ionescu-Quintus a dispărut din PNL nu doar unul dintre puținii liberali rămași, dacă nu chiar singurul; dar și unul dintre puținii gentlemeni din politica românească.

Fundația Mircea Ionescu-Quintus își are locul ei important în România, pentru că poate contribui la dezbaterea despre valorile liberale și despre ce trebuie făcut concret pentru a susține drepturile și libertățile cetățenilor.

Îmi dau seama că de multe ori discuția despre protocoalele secrete, ascultarea telefoanelor, dreptul la un proces echitabil – subiecte care sunt fundamentale în orice democrație liberală – este alterată de propagandă și campanii de fake-news prin care oamenii sunt manipulați cu mesaje anti-guvernamentale.

De asemenea, rolul asociației nu poate fi de unificare a dreptei, așa cum își doresc unii.

Orice proiect de unificare a dreptei trebuie privit din perspectiva unor valori și principii comune care stau la baza democrațiilor liberale.

Simpla dorință de coagulare a dreptei nu este posibilă fără ca toți cei care participă să împărtășească și să susțină aceste valori și principii. Ceea ce constat este că PNL, nu doar USR, încurajează existența unui stat paralel și sprijină acțiunile instituțiilor represive împotriva cetățenilor, ceea ce este inacceptabil. Mai mult, aceste două partide încurajează manifestările publice de extremism și de radicalizare, ceea ce denotă o înclinație spre totalitarism și democrație iliberală.

În final, vreau să îmi exprim speranța că intelectualii care activează în cadrul fundației Mircea Ionescu-Quintus o vor dezvolta ca pe un vehicul de susținere a valorilor liberale, nu ca unul electoral, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

 

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.