Asta e culmea! Personalul de la vaccinare nu a fost plătit de două luni pentru că ministerul Sănătății nu a cerut banii de la Finanțe!

Personalul de la centrele de vaccinare nu a fost plătit de cel puțin două luni pentru că... pentru că Ministerul Sănătății nu a cerut banii de la Finanțe. De ce nu a cerut banii? Vlad Voiculescu, ministrul de resort, a dat vina pe un funcționar, după ce liberalii i-au sărit în cap și chiar premierul Florin Cîțu a reproșat faptul că întârzierile de plată au fost neacceptabil de mari.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, că există o întârziere la plata medicilor din centrele de vaccinare, cauzată de neîndeplinirea sarcinilor de către un funcţionar public din minister, afirmând că plăţile au început deja să se facă. Însă, potrivit art. 1373 Cod Civil, ministrul poate fi tras la răspundere pentru faptele funcţionarului.
Premierul Florin Cîțu a declarat marți că plățile au întârziat neprmis de mult, în vreme de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, că procesul de vaccinare, ”singurul în măsură să îi protejeze eficient pe români, nu ar trebui pus în pericol de nimeni, în niciun fel”.

Cîțu: Plata se va face în zilele următoare

„Am cerut ieri domnului Gheorghiţă (Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV – n.r.) o informare pe această temă, a trimis o notificare către Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a spus că se va face plata în următoarele zile. E adevărat că a întârziat nepermis de mult”, a declarat Florin Cîţu, marţi, aflat într-o vizită de lucru în judeţul Dolj.

Premierul a răspuns astfel, întrebat de presă, dacă va interveni ca urmare a situaţiei apărute la nivel naţional prin faptul că mai mulţi medici şi asistente au avertizat că nu se vor mai prezenta în centrele de vaccinare anti-COVID-19 de la 1 aprilie, întrucât nu au fost plătiţi pentru aceste servicii de către Ministerul Sănătăţii.
 
Voiculescu spune că nu era treaba ministrului să se asigure să personalul din centrele de vaccinare va fi plătit!
"Banii au fost ceruţi de la Ministerul Finanţelor, e adevărat că abia ieri şi plăţile au început deja să se facă, respectiv mâine se vor continua plăţile către Direcţiile de sănătate publică", a precizat Voiculescu, la Parlament, potrivit Agerpres.
Întrebat de ce abia luni au fost ceruţi aceşti bani, Voiculescu a spus că nu este atribuţia ministrului.
"Astea nu sunt lucruri pe care le face ministrul. Există o întârziere, în Ministerul Sănătăţii am evaluat care au fost cauzele întârzierii şi întârzierile au fost de câteva zile", a menţionat Vlad Voiculescu, adăugând că vina aparţine unui funcţionar public din cadrul Ministerului.
El a mai spus că acesta este încă în funcţie, menţionând că "legea funcţionarilor publici este relativ clară că nu pot fi luate măsuri de pe o zi pe alta".
Întrebat ce trebuia să facă funcţionarul, Voiculescu a răspuns: "Să completeze o hârtie, să o semneze şi să o trimită mai departe".

Personalul de la centrele din Argeș: Dacă nu ne primim banii, renunțăm!
Foarte vocali în nemulțumiri au fost și cei din Argeş. Aici, există registratori care şi-au întrerupt şomajul şi au venit să muncească în centrele de vaccinare. Ei nu au avut niciun venit în ultimele luni pentru că, devenind colaboratori ai centrelor de vaccinare, au renunţat  la ajutorul de şomaj.

Medicul Mariana Boşneag, coordonatorul celui mai mare centru de vaccinare din Piteşti, spune că a sesizat situaţia la toate instituţiile care ar fi putut ajuta la deblocarea finanţării, însă nu a primit niciun răspuns. Conducerea DSP Argeș i-a anunțat că va trimite banii atunci când ii va primi.

 
Banii trebuie să vină de la Ministerul Sănătăţii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) iar DSP trebuie să îi trimită la primării, pentru că majoritatea centrelor activează în spaţii puse la dispoziţie de primării.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.