Barna a decis că românii trebuie să muncească până la 70 de ani ca să plătească pensiile nesimțite: Trebuie calibrată vârsta de pensionare cu speranța de viață! De ce nu o calibrează și la calitatea vieții?

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat că la Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor, deoarece acest sistem nu poate să rămână „sustenabil” fără unele modificări, în contextul în care generaţiile numite „decreţei” se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate, notează Agerpres. Da, cei de la USR -Plus și de la PNL, care o ardeau toată ziua cu pensiile speciale, au uitat de acest subiect. Au zis că e mai bine să muncească românii mai mult sau chiar până mor, pentru pensiile speciale și nesimțite care au rămas fix așa cum erau, doar că au mai crescut. Au eliminat, temporar, veți vedea, pensiile de parlamentari. Cel mai simplu de eliminat și când va fi momentul, cel mai simplu de reintrodus și de plătit și restanțele.

Să revenim însă la Dan Barna, maestrul atragerilor de fonduri europene controlate de DLAF și alte instituții  pentru sustragere de bani europeni cu japca. Omul care are nevoie de sclavi ca să își ridice ochelarii de jos a spus foarte clar că trebuie corelată vârsta de pensionare cu speranța de viață. Problema în sine este că românii și bulgarii au cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană și, de departe, și cea mai proastă calitate a vieții din comunitate. Altfel spus, dacă se va ajunge la o pensionare la o vârstă aproape de 70 de ani, în condițiile în care oricum vârsta de pensionare este la 65 de ani, pentru majoritatea românilor, într-un stat unde prevenția nu este asigurată, educația medicală nu există, unde calitatea produselor consumate de cetățeni este printre cele mai proaste din UE (pe de o parte din cauza producătorilor europeni și a supermarketurilor care permit acest dublu standard, pe de altă parte din cauza puterii reduse de cumpărare), unde calitatea serviciilor medicale pentru pensionare este mult mai slabă față de cea din străinătate și unde în general nivelul de trai a fost mai scăzut ca în alte state, iar condițiile de muncă mult inferioare, mulți dintre cei care vor avea norocul să se pensioneze la 70 de ani, abia dacă vor putea să își strângă banii pentru un coșciug. Pensie mică, durată de încasare scurtă. Iar statul... Statul se bucură. Încasează mai mult timp de la tine și apoi cheltuie puțin cu pensia ta. Eventual, trece direct la ajutorul de înmormântare. Nici pe acela nu îl încasezi însă tu, ci firma de pompe funebre.

„Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară”, a afirmat Barna, miercuri, la Palatul Parlamentului.
Întrebat despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, Barna a spus: „Nu se regăsesc aceste aspecte definite în ceea ce avem în programul de guvernare şi ceea ce se regăseşte în PNRR. Vom avea o nouă lege a pensiilor”.
În statele membre UE, vârsta medie de pensionare este de 65 de ani. Spania, Germania și Franța sunt pe cale să ridice nivelul vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, în timp ce ținta este de 68 de ani în Marea Britanie și Irlanda.

În tot mai multe țări, vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. Pe lângă Finlanda, acest mecanism este funcțional în Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Slovacia. La fel, britaniii vor și ei să adopte acest mecanism. Modificarea vârstei de pensionare e programată să aibă loc între 2020 și 2030.

În unele țări, vârsta de pensionare diferă între bărbați și femei, femeile pensionându-se la o vârstă mai redusă. Tendința și aici este de a egaliza vârsta la care femeile și bărbații ies la pensie.

Există de asemenea posibilitatea în unele țări de a munci și după pensionare, dacă te menții sănătos, în putere și îți dorești să muncești. la fel cum există posibilitatea de a te pensiona anticipat.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.