Celebru alpinist argeșean numit consilier al ministrului Mediului

By Februarie 08, 2016 627

Cunoscutul alpinist argeșean, originar din Cepari, Alex Găvan, a fost numit consilier al ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Alex Găvan este probabil cel mai cunoscut alpinist argeșean, având drept trofee opt vârfuri cu altitudini de peste 8000 de metri escaladate.
În ultimi ani, el s-a implicat şi a militat pentru găsirea celor mai bune soluţii în cazuri precum Roşia Montană, Delta Văcăreşti sau pădurile virgine din munţii României. Dedicarea sa, dar şi competenţa dovedită, au fost motivele pentru care actualul ministrul al Mediului, Cristiana Pașca Palmer a considerat că se poate baza pe sfaturile lui.
”Dragi prieteni, după cum ştiţi, în afară de performanţa la altitudine, sunt foarte implicat şi în diverse cauze, în special legate de mediu. Şi când spun “implicat” nu am în minte doar genul acela de activism fără substanţă, ci o abordare orientată către soluţii. Văd acest gen de implicare nu ca pe o opţiune, ci ca pe o datorie. Pe care toţi o avem faţă de noi înşine şi faţă de cei de lângă noi. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care am acceptat să colaborez şi formal, în calitate de consilier personal, cu ministrul mediului, doamna Cristiana Pașca Palmer. Fără politică, la fel de rezonabil sau mai puţin rezonabil ca şi până acum, cum aţi văzut, de altfel, de fiecare dată. Agenda este una simplă, clară şi transparentă. Oamenii împreună cu natură, nu oamenii împotriva naturii. Această colaborare este una bazată pe voluntariat, este consultativă şi evident, nu presupune un program de la 9 la 17. În paralel, expediţiile mele himalayene, ca şi toate celelalte proiecte personale, merg înainte” , a postat pe pagina sa de Facebook Alex Găvan.

La un pas de moarte
Surprins pe munte de cutremurul din Nepal din 25 aprilie, a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru cei care au rămas fără dăpost în urma seismului devastator. Găvan, care în ziua cutremurului încerca să escaladeze unul dintre cele mai grele piscuri ale Munţilor Himalaya (vârful Lhotse – 8.516 metri), a văzut moartea cu ochii.  „Am crezut că voi muri. În momentul când totul a început să se cutremure mă aflam în tabăra de bază. Acesta era, teoretic, cel mai sigur loc de pe acel munte. Însă, mă așteptam ca din moment în moment ghețarul de sub mine să se crape și să pic cu totul într-o crevașă. Când cutremurul s-a oprit, am deschis cortul să văd dacă vine vreo avalanșă. M-am trezit în față cu un zid fantastic, alb, care venea spre mine vertiginos. Nu avem timp de pierdut. Nici acum nu știu cum am scăpat”, a spus, cu lacrimi în ochi, Alex Găvan.
Când urgia a trecut, Alex și ceilalți alpiniști s-au mobilizat pentru a-i scoate de sub zăpezi pe camarazii lor. 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.