Codrin Ștefănescu și Mircea Drăghici, documente în dosarul de la DNA: Să te bagi cu bocancii în viața partidului mi se pare un lucru nefiresc. Este un precendent unic în Europa

Secretarul general PSD, Codrin Ștefănescu, alături de trezorierul PSD, Mircea Drăghici, au fost, luni, la sediul central DNA, unde au depus un document de protest legat de anchetarea finanțării PSD și a cheltuielilor PSD. Codrin Ștefănescu a spus că este decizia PSD ce cheltuieli face, că nu este treaba DNA să ceară mandat de supraveghere a cheltuielilor PSD și că explicațiile se dau la Curtea de Conturi și la AEP. Secretarul general al PSD a mai spus că Mircea Drăghci nu avea cum să delapideze finanțele partidului pentru că acesta făcea doar ceea ce conducerea partidului decidea și, în plus, toate cheltuielile au fost verificate de instituțiile care au această abilitate prin lege, adică Autoritatea Electorală Permanetă și Curtea de Conturi, fără a fi găsite nereguli.

Întrebat dacă se referă la o sesizare la secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție, Ștefănescu a răspuns: „E foarte posibil, ne vom sfatui cu avocatii partidului”.

El a adăugat că PSD a știut tot ce a făcut Drăghici, în calitate de trezorier al partidului, cu banii PSD. Potrivit lui Ștefănescu, Drăghici pune în aplicare deciziile PSD legate de acțiunile partidului, după care prezintă în partid lista cu cheltuieli.

Potrivit art. 25 alin (3) din Legea nr. 334/2006, eficienţa şi oportunitatea cheltuielilor se hotărăsc de organele de conducere ale partidului politic, potrivit statutului şi dispozițiilor legale.

Orice relație solicitată unui partid politic cu privire la oportunitatea și eficiența cheltuielilor sau orice explicație cu privire la acestea, intră in conflict, atât cu legea, cât și cu principiile unui democrații reale. Îmi permit să calific demersul dvs. ca fiind exagerat și nerezonabil, în condițiile în care Autoritatea Electorală Permanentă sau Curtea de Conturi nu s-au exprimat printr-un raport, ca urmare a unui control. Totodată, vă reamintesc faptul că acționați cu dublă măsură în condițiile în care Autoritatea Electorală Permanentă v-a sesizat în trecut cu privire la aspecte penale ce țin de campania electorală și nu de viața curentă de partid, descrise în cadrul unor rapoarte de verificare, la alte două partide (PNL și USR), față de care nu ați efectuat niciun fel de cercetări, nu ați solicitat documente și nu ați formulat acuzații față de nicio persoană. Prin această atitudine vă poziționați politic, în plin an electoral, subminând statul de drept și echilibrul puterilor în stat.

Trezorierul PSD Mircea Drăghici a ținut să precizeze că acuzațiile DNA potrivit cărora și-ar fi cumpărat o vilă în Pipera cu banii partidului „sunt niste minciuni absolut incredibile, pe care le rostogoliți pentru ca lumea să înceapă...". Mircea Drăghici a adăugat că toate raspunsurile cu privire la situația contabilă a partidului se regăsesc în documentele depuse de Codrin Ștefănescu la DNA. Codrin Ștefănescu a menționat la DNA: "Acționati cu dublă măsura... AEP v-a sesizat cu privire la aspecte penale ce țin de campania electorală la PNL și USR, față de care nu ați efectuat niciun fel de cercetări". Manifestul depus de secretarul PSD:
"Potrivit art. 25 alin (3) din Legea nr. 334/2006, eficienta si oportunitatea cheltuielilor se hotarasc de organele de conducere ale partidului politic, potrivit statutului si dispozitiilor legale. Orice relatie solicitata unui partid politic cu privire la oportunitatea si eficienta cheltuielilor sau orice explicatie cu privire la acestea, intra in conflict, atat cu legea, cat si cu principiile unui democratii reale. Imi permit sa calific demersul dvs. ca fiind exagerat si nerezonabil, in conditiile in care Autoritatea Electorala Permanenta sau Curtea de Conturi nu s-au exprimat printr-un raport, ca urmare a unui control.
Totodata, va reamintesc faptul ca actionati cu dubla masura in conditiile in care Autoritatea Electorala Permanenta v-a sesizat in trecut cu privire la aspecte penale ce tin de campania electorala si nu de viata curenta de partid, descrise in cadrul unor rapoarte de verificare, la alte doua partide (PNL si USR), fata de care nu ati efectuat niciun fel de cercetari, nu ati solicitat documente si nu ati formulat acuzatii fata de nicio persoana. Prin aceasta atitudine va pozitionati politic, in plin an electoral, subminand statul de drept si echilibrul puterilor in stat.

Dumneavoastră, ca unitate de parchet, ați solicitat și din păcate ați și obținut, emiterea unui mandat de supraveghere pentru toate tranzacțiile financiare din anii 2017 - 2018 ale Partidului Social Democrat - PSD, cel mai mare partid de stânga din Europa. Solicitarea, cât și obținerea acestui mandat reprezintă o premieră nedorită la nivel european, chiar și mondial, întrucât pe de o parte toate statele civilizate respectă pluripartidismul și separația puterilor în stat, iar pe de altă parte este de neconceput ca o unitate de parchet, să dețină spre studiu și analiză toată strategia unui partid politic".

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.