Comisia pentru industrii și servicii, aviz pozitiv pentru introducerea cursurilor de conducere defensivă

Încă un pas important pentru proiectul de lege inițiat de deputatul de Argeș Mircea Drăghici împreună cu liderul deputaților PSD Alfred Simonis care prevede introducerea cursurilor de conducere defensivă.

Inițiativa legislativă a primit, cu unanimitate de voturi, indiferent de culoarea partidelor politice, avizul pozitiv în cadrul Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, ceea ce este o mare reușită, urmând ca în perioada următoare să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional. Proiectul a fost deja adoptat în Senat.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în sensul instituirii obligaţiei anumitor categorii de conducători de autovehicule de a urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru prevenirea accidentelor rutiere (conducere defensivă), precum şi al stabilirii unor facilităţi fiscale pentru stimularea efectuării respectivelor cursuri de către toate categoriile de conducători de autovehicule.
Membrii Comisiei pentru industrii și servicii au examinat proiectul de Lege în ședința online din 11 august 2020 și au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente admise prevăzute în anexa nr.1 şi amendamente respinse prevăzute în anexa nr.2, anexe care fac parte integrantă din prezentul raport. La lucrările comisiei au fost prezenți 18 deputați din totalul de 22 deputați membri ai comisiei.
La şedinţa comisiei pentru industrii şi servicii a participat în calitate de invitați și Popa Alexandru - subcomisar din partea Ministerului Afacerilor Interne.
Conform proiectului de lege inițiat de deputații Mircea Drăghici și Alfred Simonis, vor putea beneficia de cursuri de conducere defensivă cetăţenilor cu drept de conducere, din cadrul companiilor publice.

Inițiativa legislativă prevede cursuri obligatorii pentru anumite categorii de șoferi, în timp ce pentru cei obișnuiți sunt acordate stimulente, cursurile fiind practic deduse din anumite impozite. În Europa, contravaloarea cursului este de aproximativ 120-200 euro.

Astfel, proiectul stabileşte categoriile de şoferi pentru care aceste cursuri sunt obligatorii și faptul că şcolile auto specializate şi instructorii de conducere defensivă vor fi autorizaţi prin norme specifice.

Cheltuieli deduse după absolvirea cursurilor
În ceea ce priveşte deducerea cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de conducere auto defensivă, proiectul prevede modificarea Codului fiscal:
„Art.II.- (1) Prin excepţie de la prevederile Codului fiscal, conducătorii de vehicule prevăzuţi la art.24_1 alin.(4) – (5) din OUG nr.195/2002 beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă, în situaţia în care aceste cheltuieli au fost suportate din surse proprii.

(2) În situaţia în care cheltuielile prevăzute la alin.(1) sunt suportate de către angajator, acesta beneficiază, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.
(3) Cheltuielile efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă de către conducătorii de vehicule cu vârsta cuprinsă între 18-26 ani care se află în continuarea studiilor şi nu realizează venit sunt deduse din impozitul pe venitul realizat de către persoanele prevăzute la art. 499 din Codul civil.

Conform inițiatorilor, absolvenții cursurilor vor avea cunoştinţele de bază pentru a şti cum pot preveni situaţiile periculoase în trafic, cum se controlează un derapaj, cum pot acţiona în caz de răsturnare cu maşina, cum se pot elibera din habitaclul unei maşini răsturnate sau cum pot scoate pasagerii dintr-o maşină răsturnată şi avariată pentru a le acorda primul ajutor.
Practic, orice conducător auto va parcurge un curs de instruire pentru dezvoltarea abilităţii de conducere defensivă, unde va trebui să aloce ca timp un week-end pentru instructaj”, arată deputaţii.

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.