×

Avertizare

A eșuat ștergerea 228-woeid.json

Cu nașul în suflet și cu euro în conturi! Boureanu a împărțit și nevasta și banii din șpagă cu nașul Sebastian Vlădescu

20 de milioane de euro, atât ar fi valoarea spăgilor plătite de o firmă care a reabilitat linia de cale ferată Bucureşti-Constanța. Un milion de euro, susţin procurorii DNA, ar fi ajuns la fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.
Însă pentru a-l pune sub acuzare, DNA are nevoie de avizul Preşedintelui României. Pentru alte milioane încasate ilegal, au fost puse deja sub control judiciar patru persoane, între care omul de afaceri Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, şi fostul fin al lui Vlădescu, fostul deputat și lider al PDL Argeș Cristian Boureanu.
Culmea este că relația dintre Vlădescu și Boureanu este celebră. Căsătoria lui Cristian cu Irina Boureanu, s-a terminat cu un scandal monstru. În anul 2000, când i-a jurat iubire frumoasei brunete, lui Cristi nici prin cap nu i-ar fi trecut că soţia lui îl va părăsi pentru naşul de cununie, nimeni altul decât fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu. Lovitura primită de Boureanu a fost atât de dură, încât acesta i-a spus soţiei că nu-şi va mai vedea niciodată fiica, pe Ioana, dacă se mai întâlneşte cu naşul. O vreme, Irina Boureanu s-a conformat: a încheiat relaţia cu Vlădescu, iar fata a rămas în grija ei. Fostul ministru a plătit şi el “scump” aventura: i-a făcut “cadou” lui Boureanu acţiunile sale la firma pe care o aveau împreună.

Semnarea contractului din 2005, prin care se reabilita linia de cale ferată Bucureşti-Constanța, ar fi ascuns, spun procurorii DNA, un comision ilegal de 3, 5 la sută din banii plătiţi de CFR, adică spaga pentru mai mulţi funcţionari publici.
Criza economică din 2008, susţin procurorii, a influenţat comisionul care ar fi urcat la 10 procente, iar firma de construcţii a continuat lucrările pe drumul spre mare şi a reparat şi linia Bucureşti - Câmpina.
Reabilitarea liniei de cale ferată București - Constanța a costat bugetul peste un miliard de euro, potrivit datelor publice. Doar pentru reabilitarea a două tronsoane, firma străină ar fi încasat 260 de milioane, din care, spun procurorii DNA, 20 de milioane de euro s-ar fi întors ca spăgi către funcţionari ai statului şi către persoane ce şi-ar fi traficat influenţa pentru derularea contractelor.
4 milioane şi jumătate de euro ar fi primit șpagă, afirmă procurorii, omul de afaceri Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Ionuţ Costea a fost aproape 4 ani directorul băncii de stat Eximbank şi avea o leafă de peste 20.000 de euro.

Alte câteva sute de mii de euro ar fi ajuns la fostul deputat Cristian Boureanu, pe care DNA îl acuză de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă. Nici acesta nu a vrut să comenteze acuzaţiile. Sebastian Vlădescu, în acea vreme ministru al Finanţelor, spune că va da o declaraţie după ce preşedintele ţării va decide dacă aprobă cererea de urmărire penală. Un milion de euro ar fi primit Vlădescu prin intermediul unui amalgam de firme înregistrate în paradisuri fiscale.
CFR, companie aflată în pragul falimentului, a plătit, consideră procurorii, cu 13 la sută mai mult față de valoarea reală a contractului. Procurorii DNA au decis să plaseze sub control judiciar pe cauţiune patru dintre persoanele implicate în aces caz de corupţie. Aşa încât Ionuţ Costea va trebui să pună la dispoziţia statuilui 1,5 milioane de euro, în timp ce Boureanu trebuie să achite 200.000 de euro. În cazul în care nu vor respecta rigorile măsurilor preventive, riscă să se aleagă cu altele mai grave, inclusiv cu mandate de arestare.
Procurorii spun că ancheta este abia la început. Vor să afle dacă firma în numele căreia s-ar fi plătiţi spăgile este direct implicată sau doar reprezentantul ei din România.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.