Cum arată guvernul lui Orban. Sperietoarea Câțu, la Finanțe. Medicul propus la Sănătate, cercetat pentru ucidere din culpă

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a depus astăzi la Parlament lista miniştrilor și programul de guvernare pentru care cere votul de învestitură. Ludovic Orban propune un cabinet cu 16 miniștri și un vicepremier fără portofoliu. Doar 3 femei ar putea face parte din viitorul executiv. Lista a suferit modificări până în ultimul moment, iar premierul desemnat speră ca miercuri să primească votul de învestitură și să se poată instala la Palatul Victoria. Florin Câțu, cel care a avit numeorase atacuri pe zona de finanțe impotriva Guvernului PSD, pentru ca ulterior să fie combătut de realitate, a ajuns propus la Finanțe. Câțu a spus în dese rânduri ca medicii au salarii prea mari si a vorbit despre tăieri in sectorul bugetar.

Medicul Victor Costache, propunerea lui Ludovic Orban pentru Ministerul Sănătății, este anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia într-un dosar de ucidere din culpă, după ce în anul 2017 o pacientă ar fi murit singură în salon, iar medicul a scris în documente că acesteia i s-au aplicat proceduri de resuscitare.

Conform Parchetului, în cauză se desfășoară cercetări, iar medicul Victor Costache a fost chemat la audieri în calitate de suspect, notează presa din Sibiu.

A realizat o serie de premiere medicale, iar Academy of World Records a atestat recordul mondial în intervenţia chirurgicală efectuată în 2014 la Sibiu, respectiv prima operaţie complexă de disecţie de aortă tratată endovascular, precizează www.clinicapolisano.ro.


Ludovic Orban a anunțat lista miniștrilor care vor face parte din Guvern:

Vicepremier Raluca Turcan

1. Educație – Monica Anisie

2. Economie + Energie – Virgil Popescu

3. Externe – Bogdan Aurescu

4. Apărare – Nicolae Ciucă

5. Muncă – Violeta Alexandru

6. Dezvoltare – Ionuț Ştefan

7. Mediu – Costel Alexe

8. Transporturilor si Infrastructură – Lucian Bode

9. Finanțe – Florin Cîțu

10. Justiție – Cătălin Predoiu

11. Agricultură – Adrian Oros

12. Sănătate – Victor Costache

13. Interne – Marcel Vela

14. Fonduri europene –Marcel Boloș

15. Cultură – Bogdan Gheorghiu

16. Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe

Cine sunt miniștrii propuși


Ludovic Orban propune ca Transporturile și Comunicaţiile să fie reunite într-un singur minister, condus de deputatul PNL Lucian Bode, fost ministru al Economiei în guvernul Ungureanu.

Ministrul Sănătăţii este propus medicul chirurg Victor Costache, de la Sibiu. Actualul șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, ar urma să ajungă în fruntea Ministerului Apărării. La Ministerul de Externe ar putea reveni Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidențial.

Ministerul Educației ar urma să înglobeze și Cercetarea și să fie condus de o profesoară de română, Monica Anisie. Ar putea reveni în guvern, dar de această dată în fruntea Ministerului Muncii, Violeta Alexandru, șefa PNL București.

Cătălin Predoiu ar putea obține un nou mandat de ministru al Justiției. Senatorul Florin Cîţu este propus ministru de Finanțe. Deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, ar putea conduce Ministerul Dezvoltării, iar Raluca Turcan ar putea prelua funcția de vicepremier, fără portofoliu.

Ministru de Interne urmează să fie senatorul PNL Marcel Vela. Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, este propus ministru al Culturii. Apele, Pădurile și Mediul vor alcătui un singur minister, condus, de deputatul liberal Costel Alexe.

Medicul veterinar Adrian Oros, deputat PNL ar urma să fie noul ministru al Agriculturii. Pentru Fondurile Europene a fost preferat un independent, Ioan Boloș, șeful Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Ministerul Economiei va fi comasat cu Energia și Turismul și va fi condus de Virgil Popescu, deputat PNL. De Sport și Tineret ar urma să se ocupe deputatul PNL, Ionuț Stroe. Iar Gabriel Andronache, membru în comisia juridică a Camerei Deputaților, ar putea fi noul secretar general al guvernului.

Șeful Cancelariei Prim- ministrului ar urma să fie actualul purtător de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Luni conducerea Parlamentului va stabili când se va da votul de învestitură. Momentan, lui Ludovic Orban îi lipsesc în jur de 12 voturi pentru ca guvernul să treacă de Parlament.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.