Deputații vor decide dacă vor fi date stimulente pentru consultanții prenatale

Pe masa deputaților se află un proiect de lege care are ca scop încurajarea femeilor însărcinate să se prezinte la medic la verificările prenatale. Proiectul, depus de deputatul Tudor Ciuhodaru, îl are pe deputatul Mircea Drăghici în calitate de co-inițiator, alături de alți colegi din parlament.
Proiectul, pentru care Camera Deputaților este for decizional, propune acordarea unui „sprijin social”: gravidele să primească îmbrăcăminte şi produse de îngrijire când se prezintă la consultații.

 „Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă.”  
Inițiatorii au fost inspirați de soluțiile aplicate în Finlanda de zeci de ani, țară în care se acordă aceste ajutoare încă din 1938 pentru femeile cu venituri reduse și care au fost generalizate pentru toate gravidele din 1945.
"Cred că este un proiect important, un prim pas care trebuie făcut, pentru că în prezent ne confruntăm cu o situație destul de gravă în care s-a ajuns în România: două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic înainte de naștere. Asta înseamnă că potențiale probleme ale fătului sau ale mamei nu sunt descoperite la timp și pot avea efecte negative sau chiar pot pune în pericol viața copilului sau a mamei. Din păcate, avem multe de făcut pe această zonă, dar acest proiect este măcar un semnal care va aduce în atenție subiectul și ar putea determina femeile gravide să meargă la control măcar de câteva ori înainte de naștere, a subliniat Mircea Drăghici".

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.