Donald Trump pus sub acuzare pentru incitarea violențelor de la Capitoliu

Camera Reprezentanţilor a obţinut voturile necesare punerii sub acuzare a preşedintelui Trump, anunţă AFP. Au fost 232 pentru, 197 împotrivă, iar patru reprezentanți 4 nu au votat. 10 dintre cei care au votat pentru au fost membri ai republicanilor, partidul din care face parte Donald Trump. Incriminarea lui Donald Trump depinde de votul din Senat, acolo unde republicanii au majoritate de 51 la 48. În același timp, la Senat, e necesar votul a două treimi pentru a continua procedura.  Rezoluția punerii sub acuzare a lui Donald Trump îl acuză pe președintele american de ”incitare la insurecție”, având, astfel, un singur articol.

Este o premieră în istoria SUA faptul că un președinte este pus sub acuzare pentru a doua oară. Donal Trump a negat orice responsabilitate legată de violențele

Omul de afaceri republican în vârstă de 74 de ani, care îi va ceda locul lui Joe Biden la 20 ianaurie, este acuzat că a încurajat asaltul partizanilor săi asupra Capitoliului care a făcut cinci morţi şi a zdruncinat democraţia americană. Cei care anchetează revoltele de la Capitoliu susțin cu sunt indicii care arată că miscarea a fost una plănuită. FBI a anchetat sute de persoane după violențele de acum o săptămână, iar peste 70 de participanți s-au ales cu procese.

Pentru a-l demite pe președinte, ar fi necesară o majoritate de două treimi din cele 100 de voturi din Senat, ceea ce ar duce la înlăturarea acestuia din funcție și împiedicarea de a mai ocupa orice altă funcție federală în viitor.


 Anul tecut,  Donald Trump a fost achitat pentru acuzațiile de abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Atunci, senatorul Mitt Romney a fost singurul republican care a votat pentru condamnarea lui Trump. Romney a fost atunci primul senator din istoria SUA care a votat pentru condamnarea unui președinte din același partid într-un proces de impeachment.

Donald Trump, al 45-lea președinte al SUA, este primul președinte pus sub acuzare de două ori în același mandat, și  a fost  al treilea ocupant al Casei Albe care este acuzat în mod oficial de infracțiuni înalte și care a fost judecat în vederea suspendării din funcție, după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998). În 1974, republicanii l-au abandonat pe președintele Richad Nixon în timpul unei proceduri de impeachment, determinându-l să demisioneze, însă, înainte ca procedura să înainteze.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.