Intră în carantină Piteștiului? Criterii noi de carantinare a localităților și scandal uriaș la Guvern

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Este vorba despre localitățile care au mai mult de 100.000 de locuitori, unde se încadrează și Piteștiul. Nivelul de testare pentru COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.
Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină. Premierul Florin Cîțu susține însă că nu știa de existența acestui ordin și a ieșit un imens scandal la Guvern. Nici Institutul Național pentru Sănătate a precizat că nu are idee despre noul ordin, deși Andreea Moldovan, secretarul de stat care a semnat acest ordin, afirmase că au avut loc discuții inclusiv cu această instituție. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a precizat la Antena 3 că ordinul nu este aplicabil deocamdată, fiind nevoie de o aprobare a sa în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și ulterior de o hotărâre de Guvern.
Nici prefectul Capitalei, cea care este practic cea mai afectată de noile criterii a afirmat că nu știa de acest ordin al MS, aflându-l din Monitorul Oficial.
Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.