Lecție de istorie și de democrație pentru profu de fizică: Cum a omorât PNL democrația! Un militar pus șef peste Executiv, pentru prima dată după 75 de ani!

Caz fără precedent într-o democrație autentică în ultimii 50 de ani în Europa. La conducerea Guvernului a ajuns un militar autentic. Fost șef al Statului Major General al României, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost desemnat premier interimar de către președintele Klaus Iohannis, după demisia lui Ludovic Orban.
Orban a demisionat ca o asumare a eșecului PNL la alegerile parlamentare și, având în vedere criza pandemică, Iohannis a decis să îl nominalizeze pe generalul Ciucă premier, pe de o parte pentru că este cel mai credibil om din guvern, pe de altă parte pentru a încerca să transfere încrederea românilor în Armată și spre Executiv. În plus, probabil că Nicolae Ciucă este singurul care ar fi putut să mai facă ordine cât de cât și să exercite o anumită autoritate printre miniștrii PNL.
Cu toate acestea, România transmite un mesaj absolut ciudat Europei! Om fi noi într-un fel de război cu un inamic invizibil, așa cum ne spuneau Iohannis sau Orban, dar cu adevărat nu suntem în război. Deocamdată. este vorba despre o pandemie, deci o criză sanitară la nivel mondial, iar România nu a fost victima unui atac microbiologic din partea unui adversar. Deci, având cunoștința termenilor, nu suntem în război. În cel mai rău caz, justificându-se ideea pandemiei, ar fi putut fi numit interimar Tătaru de la Sănătate. Oricum, cu sau fără autoritatea militară, Ciucă nu va putea face mai nimic pentru că atribuțiile îi sunt restrânse iar guvernul și premierul nu au atributul emiterii ordonanțelor de urgență!

Practic, nu se poate justifica existența unui militar în fruntea unui executiv politic. Puterea armată nu trebuie să fie și putere politică în același timp, pentru că nu mai vorbim despre democrație. Atât cât ar mai putea fi ea democrație, astăzi, de Ziua Constituției. Nu avem nimic a-i reproșa generalului Nicolae Ciucă, poate doar faptul că Românie cheltuie, de vreo patru-cinci ani încoace, sume uriașe pe dotarea cu armament, de cele mai multe ori la mâna a doua și depășit ca inovație și eficiență, fără să atenționeze nimic. Chiar și în acest an, când ministrul de Finanțe s-a împrumutat de ne-a îndatorat pe toți pentru încă două generații, când nu am fost în stare să producem o mască de protecție prin frabricile ministerului apărării.
Ca să vă faceți o imagine, ultima dată cânt România a avut un militar la conducerea guvernului a fost prin 1945, înaintea guvernului comunist al lui Petru Groza. Pe atunci, prim ministru a fost generalul Nicolae Rădescu.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.