Liviu Dragnea a ieșit din Pușcărie. Cum i-a convins Dragnea pe judecători că merită să fie eliberat condiționat

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea a ieșit din închisoare. Tribunalul Giurgiu a decis eliberarea condiționată a fostului lider PSD.

Tribunalul Giurgiu a decis ca fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, să fie eliberat condiționat. Dragnea le-a spus judecătorilor că din punct de vedere obiectiv consideră că îndeplinește toate criteriile pentru a fi liber, iar avocata acestuia a afirmat că acesta a fost amenințat cu violul în închisoare.

Dragnea a cerut în timpul ședinței să se adreseze instanței. ”Eu am constatat din motivarea instanței că eu am toate criteriile legale îndeplinite. Din punct de vedere obiectiv pot fi eliberat. Ce înțeleg dintr-o parte și din alta e că pot fi eliberat. (...) Eu din februarie aveam posibilitatea să fiu eliberat. Câte luni pedeapsă ar trebui să primesc pentru niște opinii expirate? Nu puteam să am în penitenciar alt comportament față de cel de dinainte. Mi-am dus pedeapsa cu decență și demnitate. Nu am nicio zi nicio oră. Am primit recompensă în fiecare lună inclusiv în luna iunie. Vă rog să judecați conform legii și să admiteți cererea„, a spus Dragnea.

Unul din avocații lui Dragnea, Liviu Popescu, face o comparație cu un caz de angajări fictive din Franța, unde prejudiciul ar fi fost de 200 de ori mai mare, însă pedeapsa ar fi fost 2 ani cu suspendare în timp ce Drarngea are 3 ani și șase luni cu executare. Avocații lui Dragnea acuză condițiile proaste din penitenciar: ”Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în pușcărie nu e ca la Parlament. Amenințarea cu violul e pe față. În acest sistem parchetul vrea să-l mai rețină ca să-l reeduce”.

În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, "este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă - atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite".

Conform actelor depuse în instanţă, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus "la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie".

De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi "în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2".

În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de specialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins însă cererea de eliberare condiţionată, Dragnea a făcut contestaţie, respinsă de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.