Lovitură pentru PNL, UDMR și USR: obligativitatea certificatului verde pentru angajați a picat în Senat. Camera Deputaților e for decizional

Legea care îi obligă pe toţi angajaţii de la stat să prezinte certificatul digital când merg la serviciu, dar şi pe cei din sistemul privat dacă firma are mai mult de 50 de angajaţi în aceeaşi clădire a fost respins miercuri de Senat. Actul normativ mai are o şansă la Camera Deputaţilor, care e for decizional. Dacă va fi adoptat, cei care nu pot dovedi că sunt vaccinaţi, că au trecut prin boală sau că au un test negativ când merg la serviciu ar putea rămâne fără loc de muncă. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că legea nu discriminează.

Deși parlamentarii USR, PNL și UDMR și-au dat mâna la Senat ca să treacă legea prin care certificatul COVID devine obligatoriu în toate instituțiile din România, au lipsit 2 voturi, iar acesta a fost respins.

Doi senatori care nu au votat legea sunt apropiați ai fostului lider PNL, Ludovic Orban.

Florin Cîțu, premier interimar: "Vom continua la Camera Deputaților, este un proiect important, care trebuie aprobat, care ajută România să depășească acest moment".

Proiectul de lege prevede că toți angajații de la stat trebuie să prezinte un certificat COVID când vin la serviciu, ceea ce certifică faptul că au fost vaccinați, au trecut prin boală sau au un test PCR  sau antigen negativ.

În cazul în care nu pot să prezinte certificatul COVID, contractul de muncă este suspendat pentru 30 de zile. Ulterior, dacă aduc certificatul COVID, contractul de muncă va fi reluat și vor putea să muncească normal.

Această regulă va putea fi aplicată în spitale, pentru instituțiile publice, pentru pompieri pentru angajații  ISU, dar și pentru firmele care au mai mult de 50 de angajați simultan în același spațiu.

Dacă inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică, de la Inspecția Muncii, dar și polițiștii vor descoperi că firmele nu fac verificarea certificatului verde, acestea riscă amenzi care încep de la 10 mii de lei.

Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (...) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu și dacă nu te vaccinezi nu mai lucrezi acolo. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR1.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.