Video! Marcel Ciolacu, Ion Mînzînă și Simona Bucura Oprescu la centrala Vidraru, care va fi Retehnologizată după 60 de ani de la inaugurare pentru aproape 200 de milioane de euro

Premierul Marcel Ciolacu, președintele Ion Mînzînă și ministrul Simona Bucura Oprescu au vizitat Hidrocentrala Vidraru, una din cele mai importante centrale de acest fel, de o importanţă majoră pentru Sistemul Energetic Naţional, hidrocentrală care urmează, la aproape 60 de ani de la inaugurare, să fie retehnologizată contra sumei de aproape 200 milioane de euro.

"Retehnologizarea Centralei Vidraru este una din cele mai ample investiții realizată în județul Argeș de după Revoluție, atât ca valoare, cât și din punct de vedere al complexității. Este prima retehnologizare în cei aproape 60 de ani de când a fost pusă în funcțiune. Vorbim de tehonologie înaltă, extrem de complexă și sper ca firmele care au câștigat licitația vor reuși performanța celor din trecut și să asigure continuitatea în condiții de maximă siguranță și eficiență pentru încă o jumtătate de secol de acum încolo.
Sunt foarte bucuros că firma care conduce asocierea este una românească. Îi mulțumesc premierului Marcel Ciolacu pentru colaborarea pe care o avem și cred că nu greșesc cu nimic când spun că, în guvernarea PSD condusă de domnia sa Argeșul beneficiază de cele mai mari investiții din ultimii 40 de ani!"- a precizat președintele CJ Argeș și al PSD Argeș Ion Mînzînă.

 

Amenajarea Hidroenergetică Vidraru valoare 188,7 milioane euro fără TVA, a fost adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services și Butan Grup (subcontractant).

Centrala subterană este formată din patru turbine, fiecare de câte 55 MW. Astfel, cu o capacitate de 220 MW, centrala Vidraru reprezintă circa 4% din capacitatea totală a Hidroelectrica - o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare.
Este un baraj de beton cu dublă curbură realizat din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control.
Barajul are o grosime de 6 metri la coronament şi de 25 de metri la bază.
 
 
Ce se va întâmpla
Lucrările vor presupune golirea parțială a barajului Vidraru până la a doua duză, cea de la nivelul mai înalt și, timp de nouă luni, activitatea pentru o perioadă de nouă luni activititatea va fi închisă total. În restul timpului cât vor dura lucrările, timp de 7 ani, centrala va funcționa, pentru că cele patru turbine vor fi modernizate pe rând.
Proiectul „Retehnologizarea AHE Vidraru” vizează realizarea unui ansamblu complex de lucrări, inclusiv montajul echipamentelor mecanice și electrice, integrarea instalațiilor modernizate, lucrări de construcții pentru înlocuirea/reabilitarea echipamentelor existente, consolidarea construcțiilor hidrotehnice, precum barajul, derivația sub presiune, centrala, blocul tehnic, și construirea unui depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile. Proiectul include, de asemenea, implementarea unui sistem automat de comandă – control pentru coordonarea funcționării echipamentelor și instalațiilor, servicii de evaluare a stării tehnice, proiectare și inginerie pentru fiecare unitate tehnică, precum și activități de project management pentru coordonarea întregului proces de retehnologizare
 
 

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW.

Electromontaj este o companie românească specializată în construcții de infrastructură energetică, mai ale linii electrice, cu foarte multe contracte luate în ultimul timp, atât în România, cât și în afară.  Recent, compania a preluat Hidrocontrucția, o veche firmă specializată în execuția lucrărilor hidroenergetice și hidrotehnice complexe în timpul comunismului, inclusiv la amenajările de la Bicaz, Vidraru și Porțile de Fier, care însă a intrat în insolvență.

 

Koncar este un grup industrial din Croatia cu o istorie de peste 100 de ani care are peste 5.000 de angajați. Potrivit propriei descrieri, operațiunile de livrare de produse, servicii și soluții sunt axate în patru mari sectoare: generarea de energie, transport și distribuție de energie, soluții și infrastructură feroviară și soluții și platforme digitale.

Butan Grup este specializată în proiectarea, fabricatia, montajul si punerea in functiune, in principal, a instalațiilor de ridicat.

Încă din 2016 se încearcă atribuirea lucrării. Au fost 5 licitații eșuate, cauza principală a neatribuirii acestora fiind constituită de neconformitatea ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini. 
 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.