Mircea Drăghici: Aproape 40.000 de fermieri au primit sprijin prin programul guvernamental de tomate

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă începând cu luna mai și până în decembrie. Chiar dacă unele aspecte trebuie încă reglementate, pentru că prețul la producător este unul din cele mai scăzute din Europa, dar la consumator ajunge în continuare la un nivel foarte ridicat, sprijinul venit din partea guvernului pentru fermierii români s-a reflectat nu doar în faptul că aceștia au început să fie competitivi în țara noastră, ci și în alte țări.
De exemplu, România exportă peste jumătate din producția de export în Moldova, dar am cucerit și piața din Bulgaria, unde acum un an nu vindeam nimic. Un efect major pozitiv îl are însă faptul că românii consumă roșii mult mai sănătoase, din producția autohtonă, iar fermierii români încep să acopere tot mai mult din piața internă care era dominată autoritar de importurile din Turcia.
Aceste rezultate au fost scoase în evidență și de deputatul PSD de Argeș Mircea Drăghici.
"Până acum, mai mult de 39.000 de fermieri români au primit în sprijin aproape 100 milioane de euro pentru producția de roșii românești. Nu este însă singura veste bună din programul de sprijin pentru tomate, aflat acum în al treilea an de implementare: am început să cumpărăm și să consumăm acum mai puține roșii de import și să creștem, în același timp, exporturile de tomate.
Doar în primele 7 luni ale acestui an, importurile României au scăzut cu 7%, iar exporturile s-au majorat de 4 ori! Pentru că #NeRespectămPromisiunile", a subliniat deputatul PSD pe pagina sa de Facebook.
Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis în valoare de 3.000 de euro/an:
Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
Să obțină o producție de minim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.