Mircea Drăghici: Dezvoltarea inteligenței digitale poate aduce multe beneficii, dar riscurile să fie folosită cu rea-voință sunt foarte crescute

În contextul în care inteligența artificială are un rol tot mai dominant în viața de zi cu zi a oamenilor, dar și în zona industrială și economică, deputatul Mircea Drăghici atrage atenția asupra unor pericole ascunse ale acestei dezvoltări care aduce și foarte multe beneficii. Sunt evident necesare măsuri de ocrotire a concurenței libere și a antreprenoriatului, precum și de garantare a accesului pe piață și finanțarea microîntreprinderilor și a start-up-urilor care să contribuie la crearea unui ecosistem de excelență la nivelul lanțului de valori, la stabilirea stimulentelor pentru accelerarea adoptării tehnologiei inteligenței artificiale, precum și la înființarea unor centre de inovare digitală.
În același timp, susține deputatul Mircea Drăghici, este necesar pregătirea cadrului legislativ pentru respectarea drepturilor cetățenilor, precum și adaptarea legislației ținându-se cont de atitudinea tinerei generații în societatea informatizată, dar și creșterea volumului de date realizat prin creșterea interacțiunilor digitale.
În plus, deputatul de Argeș cere și consultări permanente cu mediul de afaceri în construirea cadrului legislativ pentru utilizarea responsabilă și credibilă a programelordin domeniul inteligenței artificiale. Aceste opinii se regăsesc și în punctul de vedere adoptat de Camera Deputaților referitor la la Cartea Albă- Inteligența artificială- o abordare europeană axată pe excelență și încredere.
"Introducerea tehnologiei avansate este zone pentru sistemul medical, cercetare, industrie și chiar agricultură reprezintă o șansă uriașă pentru dezvoltarea producției și în același timp pentru facilitarea unor servicii pentru cetățeni. În același timp, ca orice produs inovativ, trebuie să fie verificat și certificat, pentru că pot apărea erori și trebuie să existe un cadru legislativ care să permită accesul cât mai facil și mai sigur la tehnologia digitală. Să nu uităm că, utilizarea pe scară tot mai largă a noii tehnologii vine și cu anumite zone de risc. Mereu vor apărea hackeri sau soft-uri care să fie folosite cu rea-intenție. Zona de prevenție trebuie să fie dezvoltată de toți producătorii de tehnologie digitală", a subliniat Mircea Drăghici.
Documentul recunoaște beneficiile expansiunii tenologiei digitale, dar în același timp atrage atenția și asupra unor riscuri, legate atât de consumatori, cât și de concurența căreia Uniunea Europeană trebuie să îi facă față din partea altor puteri din zona digitală.
De altfel, Legislativul românesc susține prevederile Cărții albe privind inteligența artificială, susținând că tehnologia digitală este din ce în ce mai improtantă pentrufiecare aspect al vieții de zi cu zi, iar cetățenii trebuie să poată avea încredere în aceasta.
Camera Deputaților recunoaște că Uniunea Europeană este bine plasată pentru a beneficia de potențialul inteligenței artificiale, nu numai în calitate de utilizator, ci și în calitate de creator și producător al acestei tehnologii avansate, dar reamintește importanța pentru reziliența socio-economică a păstrării sprijinului pentur sectoarele economice tradiționale, pentru menținerea și extinderea capacităților de producție de înaltă tehnicitate în Europa.
Parlamentul recomandă reviziuirea cadrului european de protecție a datelor pentru a ține seama de experiența dobândită ce a adus în prim-plan atât situații contrare scopului declarat, cât și noi pericole ce rezidă din folosirea de rea-credință a inteligenței artificiale.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.