Moment istoric pentru România. Iohannis și Trump, declarații comune. Iohannis: Cred că acest parteneriat trebuie să devină și mai puternic (video)

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Donald Trump la Casa Albă. Cei doi au avut un moment tête-à-tête în Biroul Oval, unde au schimbat câteva cuvinte. În declarațiile de presă comune, Donald Trump a mulțumit poporului român pentru contribuția la apărarea împotriva terorismului și a adus elogii președintelui Klaus Iohannis pentru că România va crește cheltuielile NATO la peste 2%. Președintele Romniei a fost lăudat și pentru lupta dusă împotriva corupției și pentru apărarea statului de drept.
Klaus Iohannis este primul președinte est-european primit de Donald Trump la Casa Albă. Iohannis este primul președinte român care are o conferință de presă comună cu președintele SUA în ultimii 30 de ani, ultimul fiind Nicolae Ceaușescu.
Ultima oară când un şef de stat român participa la o conferinţă comună cu preşedintele SUA a fost în 1978, atunci când Nicolae Ceauşescu a fost invitatul lui Jimmy Carter.
 

Sunt foarte fericit că am avut o întâlnire atât de bună. Celebrăm 20 de ani de parteneriat, este important pentru ambele noastre națiuni și este important să știm că acest parteneriat cu SUA a modelat România și România este astăzi cu o democrație consolidată, se află alături de trupele americane în Afganistan și Irak. Acest parteneriat a contribuit la România de astăzi. Cred că acest parteneriat trebuie să devină și mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale.

 

Sunt foarte bucuros că datorită modului d-voasttră puternic de a conduce, NATO s-a implicat și mai mult. Trebuie să împărțim sarcinile în cadrul NATO. De aceaa România este prima țară care, de când sunteți președinte, crește la 2% cheltuielile pentru Apărare. O parte semnificativă a acestui parteneriat se referă la cheltuielile strategice.

-România este conștientă că se află pe flancul estic și ne bazăm foarte mult pe parteneriatul nostru. Pe de altă parte parteneriatul este o oportunitate uriașă de a se dezvolta și pe plan comercial. Este în interesul d-voastră, dle președinte, de a avea o Uniune Europeană puternică, ca partener.

-Relațiile noastre transatlantice nu sunt doar despre diplomație, politică, sunt baza relației noastre.

-NATO și UE trebuie să lucreze împreună, astfel încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternică, o Europă mai puternică.

-Foarte curând acest parteneriat va duce la o cooperare mai puternică.

 

Întrebări și răspunsuri cu presa:

(Rusia e o amenințare în zonă, ați activa articolul 5 în cazul unui pericol din partea Rusiei?) Trump: Statele Unite sunt angajate și eu am făcut acest lucru, să activez articolul 5, absolut, aș angaja articolul 5, dacă este nevoie.

(despre vize pentru români): Iohannis: Am menționat acest lucru în discuții, problema ridicării vizelor este o problemă foarte importantă și toți sperăm că vom avansa în aceste discuții.

(despre agresiunea Rusiei): Iohannis: Toată lumea este îngrijorată, însă, dacă ești îngrijorat, ești pregătit. Trebuie să fim foarte direcți atunci când vorbim de relația cu Rusia. În opinia mea avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte, avem nevoie de o descurajare puternică. Acestea trebuie să ducă la soluții fezabile pentru toate părțile.

(despre lupta anticorupție): Trump: Îl susținem pe dl președinte, și da, el va câștiga lupta împotriva corupției.

Sursa foto: administrația prezidențială

sura video: tvr,ro

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.