Noul prim-ministru al Vietnamului Pham Minh Chinh a studiat și muncit în România. Relațiile diplomatice ar putea avea o dezvoltare fără precedent

Pham Minh Chinh, în vârstă de 63 de ani, a fost ales prim-ministru în Vietnam. Pham Minh Chinh are un doctorat în drept şi a fost singurul candidat pentru funcţia premier. Numirea sa vine după ce fostul premier, Nguyen Xuan Phuc, 66 de ani, a ales preşedinte.  
Chinh a spus că guvernul său va "lupta insistent şi drastic împotriva corupţiei" şi că va "continua reformele economice, dezvoltarea economiei digitale şi se va concentra pe rezolvarea problemelor pentru industrie şi afaceri".
Noul prim-ministru Pham Minh Chinh a fost student în România si a fost prim-secretar în cadrul Ambasadei Vietnamului în România în 1989. Aceasta este baza pentru dezvoltarea unei relații de cooperare bilaterală puternică între cele două țări, pentru consolidarea sprijinului reciproc in organizațiile și forumurile multilaterale și pentru participarea la rezolvarea problemelor globale.

Realizări impresionante ale Vietnamului în mandatul trecut

Succesele în politica de dezvoltare economică din judetul Quang Ninh, realizările rezultate din activitatea de construire a partidului precum si organizarea personalului din Comitetul Central sunt considerate motivatiile principale ale deputaților Adunării Naționale pe baza cărora își exprima speranța si așteptările la adresa noului Prim-Ministru Pham Minh Chinh. Noul șef al Executivului vietnamez a studiat și a lucrat în România, astfel că este de așteptat ca dezvoltarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări să capete un accent fără precedent. De altfel, relațiile dintre România și Vietnam, una dintre țările cu cea mai spectaculoasă dezvoltare din Asia din ultimele două decenii au o tradiție de 70 de ani.     
În ultimii cinci ani, realizările și moștenirile fostului prim-ministru Nguyen Xuan Phuc și ale guvernului au fost realizate cu succes prin inovație, dinamism și severitate în indeplinirea si administrarea tuturor țintelor și obiectivelor, astfel incat misiunea sa a ajutat „nava vietnameză să depășeasca călătoria furtunoasă printre multe dificultăți și provocări”.
    Când "furtuna" Covid-19 a lovit lumea, cu spiritul de lupta impotriva "anti-epidemiei ca anti-inamic", Republica Socialistă Vietnam a reușit să o combată cu succes la cel mai mic cost, minimizând daunele. Sub conducerea și direcția profundă și oportună a Partidului și Statului, împreună cu direcția drastică stabilită de guvern împreuna cu primul ministru, au fost depășite 3 valuri de Covid-19 într-un mod spectaculos, astfel că Republica Socialistă Vietnam a reușit sa ajungă printre puținele țări care au o economie stabilă în curs de dezvoltare, fără a fi prea puternic afectată de epidemie, dar și cu o creștere pozitivă (ajungând până la 2,9% în 2020), o creștere recunoscută și apreciată de întreaga comunitate internațională.
 
Încredere și speranță în Primul ministru și Guvern pentru perioada 2021-2026    
Axată pe export, economia Vietnamul este susținută de o industrie puternică, tot mai pregătită să devină un jucător puternic în economia globală și la lanțurile internaționale de aprovizionare. Participarea Vietnamului la acordurile comerciale internaționale, în special la Acordul cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul trans-Pacific (CPTPP) și la Acordul de liber schimb între Vietnam și Uniunea Europeană (EVFTA) în mandatul trecut, îndeplinirea cu succes rolul de președinte ASEAN în 2020, precum și ocuparea în prezent a pozitiei de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, sunt semne distinctive ale integrării și prestigiului Republicii Socialiste Vietnam în comunitatea internațională. Acest lucru demonstrează, de asemenea, eforturile Vietnamului de a deveni un membru responsabil și de renume al comunității mondiale.

Așteptările de la mandatul noului premier Pham Minh Chinh, care se întinde până în 2026, sunt astfel unele extrem de ambițioase. Membru al Biroului Politic, se așteaptă ca Pham Minh Chinh să promoveze în continuare realizările guvernului anterior cu inovatie, sa impuna în continuare reformarea instituțiilor, politicilor, economiei, și a societății în general, depășind limitele maxime, astfel încât Vietnamul să devină o țară puternic integrată într-un mediu internațional multidimensional.
„Cu noua responsabilitate atribuită, promit să contribui cu toată puterea mea, să depășesc toate dificultățile și provocările; moștenesc și promovez tradițiile și experiențele prețioase ale domnilor prim-ministri din mandatele anterioare; fac tot posibilul cu toți membrii Guvernului sa fim uniți din toată inima pentru solidaritate, integritate, acțiune decisivă, eficientă, sa fim dedicati din tot sufletul pentru slujirea Patriei, slujirea poporului, totul în beneficiul Partidului, națiunii și poporului", s-a angajat Prim-ministrul Pham Minh Chinh.

Vietnam, prima poziție printre partenerii comerciali români din ASEAN

 În anul 2021 se împlinesc 71 de ani de relații diplomatice dintre Vietnam și România. Relația tradițională de prietenie multilaterala dintre cele două țări din ultimii 70 de ani a fost foarte bogată și eficientă. România ajută și susține întotdeauna Vietnamul în cauza eliberării și reunificării naționale, precum și în cauza construirii și apărării țării. În special, România a pregătit aproape 4.000 de studenți și doctoranzi vietnamezi, ceea ce reprezintă o punte importantă pentru prietenia și cooperarea dintre cele două țări. Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici din Asia și ocupă prima poziție printre partenerii comerciali români din ASEAN.
   

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.