Pentru ce bani se luptă politicienii ca să ajungă europarlamentari

Se anunță bătălie mare pentru alegerile europarlamentare. La noi vor fi în prim-plan discuțiile pe zona de justiție. Pe la cei cu bani, adică pe la țările bogate din UE, bătălia se va duce pe promisiuni că banii lor nu vor mai ajunge la săracii de noi, că și așa suntem niște corupți. Asta la nivel de macro. La nivel de interese, bătălie, cel puțin în țara noastră, este și mai acută. De ce? Pentru că salariul net lunar de 7000 de euro, diurnă de peste 300 de euro şi decontarea cheltuielilor cu transportul. Miza unui mandat de europarlamentar este mai mult una financiară și mai puțin politică, iar aleșii din acest for duc o viață foarte bună, iar la finalul mandatului, un europarlamentar foarte chibzuit poate ajunge să câștige un milion de euro.

În plus, parlamentarii europeni mai primesc lunar 4.300 de euro pentru acoperirea costurilor cu biroul personal, pentru chirie, facturi şi tehnica de calcul, precum şi decontarea tuturor călătoriilor în interes de serviciu, inclusiv pentru transportul aerian la business class, scrie economica.net.

Sumele primite de un europarlamentare

- 6.200 euro/lună – indemnizație

- 4.300 euro/lună – sume forfetare

- 6.400 euro/lună – diurnă

- 4.200 euro/an– cazare și transport

Cum ar veni, un trai absolut îndestulător, la care se adaugă și lobby-ul pe care aceștia îl fac mai mult sau mai puțin legal,  dar și alte avantaje pe linie politică. Așa că înțelegeți de ce, cel puțin pănă acum, s-au chinuit să ajungă prin aceste funcții tot felul de amante, amanți, înstelați de prin partide, doantori generoși, dar și angajarea unor personaje care, și dacă ar veni pe linie de partid, măcar de ar avea consistență pentru pregătirea noii generații de funcționari sau, de ce nu, chiar de europarlamentari. De unde și lipsa de verticalitate în apărarea intereselor acestei țări care și așa este năpăstuită.

Alegerile pentru Parlamentul european au loc pe 26 mai 2019.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.