Politicul bate COVID-UL: Nelu Tătaru l-a demis pe Streinu Cercel a fost demis. Ce zice Orban. Cercel: În document nu se stipula carantinarea pensionarilor

Directorul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, demis de la șefia comisiei anti-COVID a ministerului Sănătății. Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară, la B1TV, că Adrian Streinu-Cercel, demis de la șefia comisiei anti-COVID a ministerului Sănătății, a avut mai multe puncte de vedere contrare deciziilor guvernamentale, nu doar planul care prevederea izolarea timp de mai multe săptămâni a persoanelor vârstnice.
 „Era presedintele comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sanatatii, de lupta impotriva COVID, si in aceasta calitate a lansat public niste masuri aberante, care au creat o stare de emotie în populatie (...) si nu e la prima comunicare publica contrara deciziilor oficiale luate de autoritati, protocoalelor. Nu poti sa mentii presedinte al comisiei anti-COVID pe un reprezentant care isi permite sa comunice public niste opinii personale”, a declarat Orban.
Premierul s-a referit la episodul in care Adrian Streinu-Cercel a sustinut testarea bucurestenilor. „A generat nelinisti, nemultumiri”, a spus Orban.
„Nu poate un infectionist sau un medic specialist sa vorbeasca public despre un mijloc de testare precum testele rapide unde posibilitatea de eroare este de 20%, asa ceva nu este acceptabil. Lucrurile sunt simple, comunicarea mai ales in criza epidemiologica este extrem de riguroasa, se comunica doar decizii si nu opinii care sa vina in contradictie cu deciziile oficiale”, a indicat Orban.
În replică, Adrian Streinu-Cercel a reacționat:
"Am avut o conversație cu ministrul Sănătățîi. E o decizie care ii aparține. Când conduci un minister, ai dreptul să îți alegi oamenii cu care colaborezi. Dacă ministrul Sănătății consideră că tebuie să facă o schimbare, face această schimbare", a declarat Streinu-Cercel, într-un interviu la Antena 3.
Întrebat dacă se consideră vinovat de ceva, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase a răspuns: "Răspunsul este categoric nu. Într-o pandemie sunt o serie de eveniemente care îți modifică deciziile de la o zi la altă. Noi am început să vorbim despre carantină încă din luna ianuarie, când vedeam ce se întâmplă în Wuhan. Încercăm să punem în practică rapid tot ce apare nou. Nu cred că trebuie să se supere cineva dacă avem voie sau nu să redactăm documente. Documentele fac obiectul unor discuții în cadrul INBI. Această pandemie ne va învață multe lucuri. Dacă ne imaginăm că vom trece că gașcă prin apă, ne înșelăm."
Adrian Streinu-Cercel a precizat că în documentul blamat nu a propus crantinarea pensionarilor.
"Din păcate, nu este nimic adevărat. În planul respectiv nu apare cuvântul carantină. Neapărând cuvântul carantină, nu poți să spui că apare. În plan apare izolare la domiciliu, indiferent cum se numește. Logica acestor izolari la domiciliu constă în faptul că persoanele în vârstă nu trebuie contaminate. Dacă am spus că avem o problema de sănătate publică, treaba noastră e să găsim modalități că aceaste persoane să fie protejate. Trebuie să facem prevenție. Noi am făcut acest lucru, guvernanții au preluat aceste idei. Sunt dezbateri care se fac și pe un cuvânt, în așa fel încât să se dea maximum de informații care se pot da și maximum de acțiuni", a mai declarat Streinu-Cercel.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.