Prețurile la gaze și energie electrică, plafonate de la 1 noiembrie. Compensarea creșterilor la energie, adoptată!

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.

S-au înregistrat 285 voturi pentru, unul contra şi un deputat nu a votat.  Camera Deputaţilor este for decizional.

Ce prevede proiectul de lege

În proiectul de lege au fost introduse, ieri, măsuri suplimentare în Comisiile de specialitate în cadrul cărora a fost discutat proiectul.

S-a decis extinderea categoriei de beneficiari ai plafonărilor și compensărilor facturilor. Nu vor mai fi incluși doar consumatorii casnici, ci si spitalele, școlile, creșele, IMM-urile, PFA-urile, cabinetele medicale ale medicilor de familie și alte instituții publice. Compensarea se aplică doar în cazul celor care au consumuri medii. O parte din plata facturii este acoperită de către stat, adică 29 de bani pe kilowatt, la energia electrică și 33 la sută din prețul gazelor.

În schimb plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze până la un anumit nivel se aplică tuturor consumatorilor, indiferent de nivelul de consum, și se face la un leu pe kilowatt la energia electrică și la 37 de bani pe kilowatt pentru gazele naturale.

În plus a fost introdus în acest acest proiect o măsură care să îi ajute și pe cei care se încălzesc cu energie termică. Guvernul urmează să acorde o subvenție pentru gigacalorie, care să acopere 50 % din creșterea prețului.

O altă măsură vizează posibilitatea amânării plății facturii pentru consumatorii vulnerabili.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.