#Rezist de DNA Oradea: Procurorii care plănuiau să îi liniștească pe judecători, printre protestatarii împotriva legilor Justiției

Presa locală a identificat o parte dintre procurorii care afirmau în stenogramele de la DNA Oradea despre cum să le facă dosare penale judecătorilor care nu le satisfăceau ordinele și dorințele. Nu au identificat doar persoanele, ci faptul că în trecutul apropiat, s-au numărat printre așa numiții magistrați, în general fiiind vorba de fapt doar de o anumită parte a procurorilor, care au ieșit în stradă ca să apere statul de drept. Avocatul Răzvan Doseanu a publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, el nominalizându-i ca participaneți pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian.
Conform Bihoreanu.ro, Lucian Rus şi Ciprian Ardelean - participaseră în urmă cu doar o lună la un protest în faţa clădirii parchetelor din Oradea, pentru a-şi arăta nemulţumirea cu privire la modificarea legilor justiţiei. Cei peste 20 de participanţi la protest aveau în mâini jurământul pe care îl depun magistraţii în faţa preşedintelui țării în momentul în care sunt numiţi în funcţie, potrivit bihoreanul.ro. Protestele au continuat la Oradea şi în zilele care au urmat din decembrie 2017, cu participarea procurorilor DNA.
Cei cinci procurori care apar în înregistrare discută despre judecători favorabili şi nefavorabili de la Tribunalul Bihor şi mai ales de la Curtea de Apel Oradea. Procurorii DNA au discutat situaţii în care dosarele le-au fost făcute ferfeniţă de judecători care în cazurile altor parchete "nici nu se uită pe dosare".
Procurorii au discutat şi despre o posibilă cale de a "linişti" magistraţii potrivnici: "Dacă începi urmărirea penală faţă de astea două judecătoare, dacă trimite Adi (n.r. - Adrian Muntean) în judecată pe ăia trei, intră frica", se aude Man, după care Ardelean a punctat că aşa "se mai liniştesc".
De ce erau atât de îndârjiți astfel de procurori împotriva modificărilor adoptate de coaliția PSD-ALDE la legile justiției? De exemplu, una dintre modificări se referea la mutarea competenţei de investigare a magistraţilor la o secţie specială din Parchetul General. Adică, DNA nu mai avea biciul cu care să îi dreseze pe judecători, amenințându-i cu dosare penale sau cu perspectiva unor dosare penale.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.