Se vor pierde locuri de muncă din cauza inteligenței artificiale? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu discută cu omologii europeni despre subiectul care dă fiori angajaților!

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu va conduce delegaţia României la reuniunea Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori, ce va avea loc luni, la Luxemburg, potrivit Agerpres.
Conform datelor publicate pe site-ul Comisiei Europene, punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii vizează Semestrul european, Economia socială, Sănătatea mintală şi munca precară, Protecţia socială şi accesul la locuinţe.

Astfel, în ceea ce priveşte Semestrul european 2023, miniştrii vor pune accent pe impactul noilor tehnologii asupra forţei de muncă şi pe calea europeană către o tranziţie digitală justă. De asemenea, Consiliul intenţionează să aprobe mesajele-cheie privind ocuparea forţei de muncă şi provocările sociale formulate de Comitetul pentru ocuparea forţei de muncă şi Comitetul pentru protecţie socială, iar miniştrii vor fi invitaţi să adopte orientările privind ocuparea forţei de muncă pentru statele membre pe 2023.

Semestrul european reprezintă un instrument de coordonare a politicilor economice, bugetare, în domeniul muncii şi în domeniul social atât la nivelul UE, cât şi la nivelul statelor membre.

Referitor la Economia socială, miniştrii vor urmări să ajungă la un acord politic cu privire la o recomandare privind dezvoltarea unor condiţii-cadru pentru economia socială. Recomandarea urmăreşte să recunoască rolul economiei sociale în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii şi incluziunea socială, să sprijine întreprinderile sociale şi să faciliteze accesul acestora la finanţare.
La capitolul Sănătatea mintală şi munca precară, miniştrii ocupării forţei de muncă vor încerca să aprobe concluzii privind sănătatea mintală şi munca precară, pentru a aborda riscurile psihosociale la locul de muncă, luând în calcul şi digitalizarea şi noile forme de ocupare a forţei de muncă.

În privinţa Protecţiei sociale şi accesului la locuinţe, Consiliul va aproba concluzii privind protecţia socială pentru persoanele care desfăşoară o activitate independentă şi privind măsurile de asigurare a accesului egal al romilor la locuinţe adecvate. Ambele seturi de concluzii vizează punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale. Miniştrii vor desfăşura, de asemenea, o dezbatere privind consolidarea şi întărirea sistemelor europene de protecţie socială.

De asemenea, în plus, miniştrii vor primi informaţii cu privire la propunerea de directivă privind cardul european pentru dizabilitate şi cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi. Totodată, aceştia vor fi informaţi cu privire la situaţia actuală a proiectului de directivă privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.