Sfântul Sinod susține un proiect de lege promovat de deputatul Mircea Drăghici

Sfântul Sinod susține un proiect de lege promovat de deputatul Mircea DrăghiciSfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să susțină proiectul de lege inițiat de deputatul Mircea Drăghici prin care se clarifică problema juridică a cimitirelor parohiale care au fost introduse abuziv în inventarul domeniului public local, urmare intrării în vigoare a Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Practic, prin acest proiect de lege, „Toate cimitirele parohiale, precum şi lăcașurile de cult şi casele parohiale, împreună cu terenul aferent, introduse abuziv în inventarul domeniului public local, respectiv a acelor imobile care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, nu se aflau în inventarul domeniului public local, ci erau deținute şi se aflau în evidențele unităţilor de cult se radiază din inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului/ orașului/ comunei”.
Sfântul Sinod a transmis că recomandă ierarhilor să se adrese deputaților aleși în circumscripțiile din eparhie pentru a sprijini acest proiect de lege. Conform datelor furnizate chiar de Sfântul Sinod, după o centralizare a informațiilor trimise de centrele eparhiale, la nivel național 3812 bunuri imobile bisericești au fost incluse abuziv în inventarul domeniului public local. Doar două eparhii din țară- Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Covasnei și Harghitei)  nu se află în situația în care să aibă bunuri imobile incluse abuziv în inventarul domeniului public local.
Prin adoptarea Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în categoria bunurilor care alcătuiesc domeniul public local al comunelor, orașelor şi municipiilor au fost incluse cimitirele orășenești şi comunale (nu și cele aparținând cultelor religioase, așa-numitele cimitire parohiale și mănăstirești, al căror drept de proprietate a fost recunoscut inclusiv în perioada comunistă, când statul inventaria cca. 450 cimitire comunale și orășenești și peste 11.000 cimitire ale cultelor recunoscute).
"Sunt recunoscător că acest proiect de lege a fost analizat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și apreciz enorm faptul că este susținut de Sfântul Sinod. Am primit de-a lungul timpului mai multe informații care îmi confirmau că foarte multe eparhii din țară se confruntă cu această problemă. Încercăm în parlament să reparăm o măsură injustă, prin care cimitirele parohiale, precum şi lăcașurile de cult şi casele parohiale, împreună cu terenul aferent, introduse abuziv în inventarul domeniului public local. Cred că este o datorie ca în comunitățile noastre să cinstim cum se cuvine religia noastră, pe cei care sunt în viață și pe cei care au plecat dintre noi. Sper să am din partea colegilor mei din Parlament o susținere cât mai mare pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat", a subliniat deputatul Mircea Drăghici.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.