Starea de alertă: Purtarea măștii obligatorie, slujbe doar afară, nu dispar declarațiile pe propria răspundere

Purtarea măștii, păstrarea unei distanțe de un metru și jumătate față de ceilalți și spălatul mâinilor vor deveni norme obligatorii din 15 mai, a subliniat președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută marți după-amiază, la Palatul Cotroceni. Potrivit șefului statului, de la această dată se va putea ieși fără declarație scrisă numai în interiorul localităților. Pentru ieșirea din localitate va fi în continuare nevoie de o declarație. De asemenea, slujbele religioase se vor putea desfășura în aer liber, cu respectarea normei de distanțare socială.
"Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de o mie de victime ale acestei epidemii. În continuare, avem în fiecare zi sute de cazuri noi", a subliniat Klaus Iohannis în debutul declarației de presă.

Potrivit președintelui, primul lucru care devine obligatoriu din data de 15 mai este portul măștii în spații interioare. "De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situații, de exemplu când mergem cu transportul public în comun, când intrăm în stația de metrou, evident în metrou, deci în interior masca este obligatorie", a arătat președintele.

A doua normă obligatorie va fi păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, adică distanța a două brațe.

Și igiena mâinilor devine obligatorie.

Potrivit șefului statului, din 15 mai se va redeschide parțial comerțul. Este vorba despre magazinele care au acces direct din stradă și despre saloanele de îngrijire personală. De asemenea, se vor redeschide muzeele.

Autorităților locale li se recomandă ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

"La ce se renunță? Ce înseamnă această relaxare pentru fiecare dintre noi? Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Deci, atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva. Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii. Ce rămâne, totuși, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localității pentru muncile agricole; se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație. Dar dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă", a subliniat președintele.

"O temă pe care eu personal o consider foarte importantă și știu că sunt mulți români care consideră această chestiune foarte importantă – bisericile. Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale și anume serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1 metru și jumătate. În a doua și în a treia etapă, aceste condiții vor fi, evident, rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas și să facem iarăși posibile serviciile religioase cu credincioși, repet – în această primă etapă doar în aer liber", a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a ținut să le mulțumească tuturor cadrelor medicale care sunt în prima linie în lupta cu epidemia, menționând în mod special asistenții medicali, a căror zi internațională este sărbătorită astăzi.

Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă și cu verificări medicale. "Competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe", a subliniat președintele.

"Pentru sportivii amatori este posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual - sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Deci, pentru amatori este posibil să își reia activitatea doar la sporturi individuale și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde își schimbă echipamentul, nu este permis", a menționat Klaus Iohannis.

Președintele s-a adresat în final și parlamentarilor care au în lucru legea ce reglementează starea de alertă. "Este nevoie urgentă de această lege și solicit Parlamentului, parlamentarilor, să decidă pe această lege cu maximă celeritate", a conchis Klaus Iohannis.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.