Un gest simplu care face cât o mie de cuvinte de Ziua Eroilor! Cine și-a petrecut ziua la eroul și campionul invictus Ionuț Butoi

În avalanșa de mesaje postate pe Facebook, de fotografii sau de cadre surprinse la ceremoniile în care oficialitățile se înghesuie pentru a lua prim-planul, cu toate că eroilor prea puține le mai sunt recunoscute, astăzi s-a consumat în Argeș un gest simbolic extrem de interesant. Și, chiar dacă a fost făcut de un o politic (sau tocmai de aceea), o vizită simplă, făcută acasă la un militar erou și la un campion Invictus, înseamnă extrem de mult pe drumul spre normalitate. Tot așa cum, de pildă, în urmă cu câteva zile, ministrul Apărării a ținut să îl decoreze la Mioveni pe cel mai în vârstă general din România și să petreacă ceva timp ascultându-i poveștile genealului în retragere Constantin Năstase, chiar în ziua în care acesta a împlinit 106 ani! Cam pe acolo se înscrie și gestul făcut de președintele PSD Marcel Ciolacu.

Împreună cu Ion Mînzînă, președintele PSD Argeș și al Consiliului Județean, Marcel Ciolacu a mers acasă la Ionuț Butoi, în Leordeni. Ciolacul l-a caracterizat drept „un adevărat INVICTUS!”. Și chiar este!

„Nimeni și nimic nu l-au doborât vreodată pe Ionuț. A privit moartea în față, a rămas paralizat de la brâu în jos și s-a îmbolnăvit pe fond de stres. Dar a continuat să lupte. Mai mult și mai mult în fiecare zi. S-a întors în Afganistan ca să-i îmbărbăteze pe militarii români și a devenit campion național și internațional paralimpic la tir cu arcul compound. Este un model de curaj, demnitate și onoare! Un adevărat patriot! Ionuț este unul dintre puținii eroi adevărați ai României! El și cei ca el sunt oamenii care merită cu adevărat respectul nostru, al tuturor! Mulțumesc, Ionuț, pentru această zi minunată!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Militarul argeșean este paralizat de la brâu în jos încă din 2008. Era în misiune în Afganistan, în Batalionul Vânători de Munte Dragoslavele, când, în doar câteva minute, un atac al talibanilor, într-un război fără reguli, a răpit viața camaradului de lângă el. Ionuț a fost grav rănit, dar a supraviețuit.
A rămas în armată și continuă să-și reprezinte țara, de data aceasta în competiții sportive. Cea mai mare performanță a obținut-o la Jocurile Invictus.
A câștigat pentru România medaliile de aur cu echipa și argint la individual la Jocurile Invictus. Cele două medalii câștigate la Toronto le-a dedicat memoriei tatălui său și camarazilor care și-au dat viața pentru țară.
Mesajul lui pentru oamenii care trec printr-o situație dificilă este să nu se dea niciodată bătuți!

 

Poate că Ionuț Butoi a omis să îi menționeze acest aspect. Au fost ani de zile în care fostul primar, pesedistul Liviu Țîroiu, nu a catadicsit să îl ajute pentru ca Ionuț Butoi să își cumpere apartamentul primit de la stat. Deși ruga Primăria Câmpulung cu bani, deși avea dreptul, deși, moral cel puțin, merita, atât pentru sacrificiul făcut, cât și pentru imaginea adusă orașului. Țîroiu a plecat de la Primărie, a rămas doar consilier local, dar oricum nici primăreasa Elena Lasconi nu pare să fie făcut pași înainte în acest sens. Asta pentru a vedea cum alții nu dau doi bani pe eroi, dacă nu îi ajută la capitolul imagine proprie. Mai ales acum, când nici nu suntem în an electoral!

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.