USR și statul de drept: Proiect pentru desființarea secției speciale de anchetare a magistraților care i-a scos din activitate pe procurorii abuzivi Portocală și alții ca ei

USR va depune, marți, un proiect legislativ pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, a anunțat deputatul formațiunii Stelian Ion. USR depune marți în Parlament un proiect de lege privind desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților. A mai existat un proiect privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, care a picat însă în Parlament. În această sesiune depunem o altă formă a legii și este obligatoriu ca în cel mai scurt timp posibil, această secție specială de investigare a infracțiunilor din justiție să fie desființată pur și simplu, a afirmat Stelian Ion, la RFI.

Deputatul USR a susținut că "și în rândul miniștrilor PSD sunt opinii diferite referitoare la această secție, în sensul în care într-una dintre ședințele de Guvern anterioare au fost niște dispute pe această temă". El a precizat că Secția specială de anchetare a magistraților va dispărea până în 2020. „Cu siguranță, în 2020, această secție nu va mai exista. PSD-ul în 2020 cel târziu va pierde guvernarea și majoritatea parlamentară și secția aceasta va fi desființată. E o chestiune doar de timp", a mai spus Stelian Ion, scrie Mediafax.

Pe de altă parte, deputatul PSD de Argeș Mircea Drăghici a subliniat faptul că în prezent secția specială este cu adevărat independentă, spre deosebire de perioada în care funcționa la DNA și acuză faptul că USR vrea să redea puterile instituțiilor de forță care au susținut partidul lui Cioloș și Orban. Ceea ce încearcă USR să facă este încă o dovadă că acest partid este unul al statului de drepți, nu al statului de drept. Această secție specială nu încalcă cu nimic juristprudența internațională, nu încalcă cu nimic libertatea magistraților. Din contră. Până acum magistrații erau anchetați de DNA, un departament, acum această secție este sub tutela CSM, forul care asigură independența și buna funcționare în justiția românească. Să reaminesc faptul că 3500 de magistrați aveau dosare la procurorii DNA, multe din ele netrimise spre soluționare, doar pentru a fi sub presiune? Ce vor cei de la USR este să redea statului paralel puterile pe care le-a pierdut, a arătat Mircea Drăghici.
Curtea Constituţională a respins, în luna martie, sesizarea PNL şi USR în legătură cu legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
De altfel, șeful acestei Secţii este numit exact după aceeaşi procedură după care sunt numiţi şefii DIICOT şi DNA. Adică ministrul propune, CSM dă un aviz şi preşedintele numeşte. De ce? Tocmai pentru a se îndepărta criticile privitoare la independenţa mai redusă a acestei secţii sau influenţe politice, pentru că am văzut tot felul de afirmaţii de acest gen. Deci este o direcţie de sine stătătoare care are în fruntea ei o conducere pentru care se respectă aceleaşi proceduri de verificare a independenţei ca şi pentru celelalte secţii din Parchetul General. Această secție a preluat practic toate dosarele pe care DNA le deținea și care vizau procurori și judecători din România, astfel încât aceștia nu mai puteau fi controlați prin dosare, după cum multe asociații s-au plâns. Această secție i-a anchetat pentru abuzurile evidente pe unii procurori, precum celebrul Portocală de la Ploiești, care a și fost dat afară din magistratură..

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.