Video! Anarhie în SUA! Susținătorii lui Trump au produs haos și au ocupat clădirea Congresului. Bombe artizanale găsite în Capitol

Poliţia a ordonat, miercuri, evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa Capitoliului, scrie AFP. Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump.

Miliardarul republican, încă președintele în funcție, le-a cerut partizanilor săi să protesteze contra validării de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului.
Ca urmare, la scurt timp, susținători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului în timp ce acolo trebuia să se desfășoare ședința pentru certificarea victoriei lui Joe Biden. Dezbaterile au fost suspendate. Sunt instantanee care arată că forțe de ordine au păzit cu arma căile de acces din interiorul clădirii. Protestatarii au fost împinși treptat spre exterior. O femeie a fost împușcată, fiind rănită, și cel puțin două dispozitive explozive au fost descoperite la clădiri cheie din Washington DC. Unul era amplasat în complexul Capitoliului. Ambele dizpozitive au fost detonate în siguranță, potrivit forțelor de ordine citate de CNN.  
Guvernatorul din Virginia a anunțat stare de urgență. Este impusă interdicția părăsirii domiciliului în zone învecinate Washington DC până joi la ora 06.00.

Mesajul președintelui în exercițiu, Donald Trump: "Vă știu durerea, știu că sunteți răniți, am avut alegeri care ne-au fost furate. Au fost alegeri indecise și toată lumea o știe, în special tabăra adversă. Dar trebuie să mergeți acasă acum. Trebuie să avem pace. Trebuie să impunem legea și ordinea, trebuie să respectăm mărețele noastre forțe de ordine, nu vrem să fie nimeni rănit. Este o perioadă deosebit de dificilă. Nu au mai fost astfel de vremuri, să se întâmple astfel de lucruri, să ne ia asta tuturor - mie, vouă, țării noastre. Alegerile au fost fraudate, dar nu putem să facem ce vor ei. Trebuie să avem pace. Așa că mergeți acasă! Vă iubim, sunteți foarte speciali, ați văzut ce se întâmplă (...). Știu cum vă simțiți. Dar mergeți acasă și mergeți acasă în pace".

Mesajul președintelui ales, Joe Biden: "Este dezordine, este haos. (...) Și trebuie să se încheie acum. Îi cer mulțimii să se retragă și să lase democrația să facă un pas înainte".
Joe Biden îi cere președintelui în exercițiu, Donald Trump, să ceară prin intermediul televiziunii încheierea "acestui asediu". "Nu este un protest, este o insurecție", a declarat Joe Biden.


Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.