Video! Expoziție de costume tradiționale de Argeș și Mușcel, la Palatul Parlamentului! Marcel Ciolacu și zeci de ambasadori la eveniment

Palatul Parlamentului a găzduit, astăzi, 17 mai, expoziția de costume tradiționale de Argeș și Mușcel “Pe firul borangicului”, organizată de Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților și Consiliul Județean Argeș, prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.

La evenimentul la care gazdă a fost deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele Comisiei pentru Administrație Publică, au participat și președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu. Oaspeți de onoare au fost președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, precum și ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germaniei, Moldovei, Greciei, Tunisiei, Egiptului, Peru și reprezentați ai ambasadelor Poloniei, Elveției, Marocului și Congo.

Mulțumirile mele sunt adresate Parlamentului României, care ne găzduiește astăzi, Simonei Bucura Oprescu – președintele Comisiei pentru Administrație Publică, inițiatorul și promotorul acestui eveniment, directoarei Centrului Județean pentru Cultură și Artă, Elena Iagăr, și dumneavoastră, celor care purtați costumul popular în suflet, nu doar ca veșmânt! Argeșenilor mei îi spun că îi iubesc și că sunt mândru de ei pentru că sunt păstrători de tradiții și sunt iubitori de țară” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

Spunem aici, la Palatul Parlamentului României, povestea neamului românesc, pentru că aici, în Parlamentul României, a fost instituită Legea Costumului Popular. Ia de Muscel a fost costumul de înaltă ținută al Casei Regale a României. Grație Reginei Maria, costumul de Muscel este cunoscut drept costumul regal al iei românești și vrem să îl promovăm, astăzi, aici, împreună cu celelalte costume tradiționale din zonele Argeșului. Sunt convinsă că președintele Marcel Ciolacu va face tot ceea ce ține de dânsul să ducem mai departe această poveste a identității de neam și de țară a românilor. Le mulțumesc și colegilor de la Consiliul Județean Argeș pentru că ne-au oferit posibilitatea să organizăm acest eveniment” – Simona Bucura Oprescu, președinte Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților .

În primul rând, trebuie să îi mulțumim Simonei Bucura Oprescu, președintelui Consiliului Județean, Ion Mînzînă, și domnilor primari pentru că pun suflet în a menține vii și a promova tradițiile noastre. Eu nu fac o promisiune, iau ca pe o obligație acest demers pentru că este impresionant și sper să depășim stadiul de conservare și, așa cum se întâmplă în Argeș, să fim mult mai implicați în promovarea acestor tradiții. Sunt foarte bucurs să îl văd aici și pe ambasadorul Republicii Moldova, suntem cu toții români și împărtășim aceleași tradiții” – Marcel Ciolacu, președinte Camera Deputaților.

“Îi mulțumesc domnului Ciolacu pentru că întotdeauna susține proiectele femeilor, tinerilor, copiiilor, familiilor de români. Îi felicit pe argeșeni pentru ceea ce fac. Mă bucur să văd atât de mulți copii care iubesc portul nostru tradițional românesc și îmi doresc să transmită această dragoste și generațiilor următoare” – Gabriela Firea, ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse.

După ce weekend-ul trecut, la Mioveni, am avut cea mai mare paradă a costumului popular din țară iată că, acum, portul popular argeșean a fost prezentat la Palatul Parlamentului. Sunt eforturi pe care le facem pentru a menține vii tradițiile noastre seculare și mă bucur că reușim nu numai să revitalizăm în Argeș conceptul de costum popular, care a devenit tot mai apreciat și purtat și în rândul tinerilor, dar și meșteșugurile tradiționale, prin secțiile externe. Suntem județul cu cele mai multe secției externe de meșteșuguri” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Exponatele au provenit din colecții private ale căror proprietari sunt Simina Dulamă, Ionuț Fintoiu, Viorica Olivotto, Marilena Iosifaru și Izabela Ion. Evenimentul a avut ca scop promovarea și revitalizarea meșteșugurilor tradiționale care, odinioară, au adus faimă și bunăstare satului românesc. Meșterul popular Elena Anghel din Poienarii de Muscel a susținut un atelier demonstrativ pentru cei care au dorit să înțeleagă tehnica de țesere a unei marame.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.