Video! Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al SUA! Trump nu l-a primit la Casa Albă! Ceremonie fastuoasă, dar fără public

Joseph Robinette Biden, Jr., adică Joe Biden, a depus jurământul de investire și a devenit astfel al 46-lea președinte din istoria Americii. Cel mai votat președinte din istorie. El mai înregistrează o premieră. Are prima femeie vicepreședinte al SUA, Kamala Harris, care pe deasupra, mai este și de culoare. Aspecte care spun multe despre nivelul democrației, indiferent de critici și de derapaje, având în vedere conflictele rasiale și de gen care încă nu lipsesc din SUA. Să nu uităm că primul președinte de culoare a fost Barack Obama. Donald Trump nu l-a primit pe Joe Biden la Casa Albă, așa cum este cutuma, preferând să părăsească locuința destinată familiei prezidențiale înainte de venirea noului cuplu. El a preferat să îi lase un plic cu un bilet noului președinte. Cu toate acestea, mai mulți foști președinți i-au stat alături lui Biden, la fel și reprezentanți ai republicanilor, partidul lui Trump.

"Aceasta este Ziua Americii. Aceasta este Ziua Democrației, o zi a istoriei și a speranței, de reînnoire, e un moment în care am fost testați și noi ne-am ridicat la înălțimea acestei provocări. Nu sărbătorim triumful unui candidat, ci al unei cauze: democrația". Sunt primele cuvinte în calitate oficială ale celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, adresate imediat după depunerea jurământului.

Preşedintele american Joe Biden a pledat miercuri pentru unitate în discursul său de după depunerea jurământului, cerându-le oamenilor să aibă "un nou început" şi să nu lase politica să fie un "foc dezlănţuit" care provoacă divizare, relatează dpa.

„Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”, a spus Biden, precizând că „trebuie să punem capăt acestui război care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru - dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile”.

„Întregul meu suflet este în asta - să aduc America împreună, să unesc poporul nostru, să unesc naţiunea noastră şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză (...) Puneţi capăt strigătelor şi reduceţi temperatura. Pentru că fără unitate nu există pace, nu există progres. Numai indignare obositoare”, a mai spus al 46-lea preşedinte al SUA.

Biden i-a denunţat pe toţi cei care se folosesc de minciuni pentru a ajunge la putere şi s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor, care guvernează plecând de la fapte şi adevăr.

„Există adevăr şi există minciuni. Minciuni spuse pentru putere şi pentru profit”, a mai spus Biden în discursul său de învestitură, potrivit Agerpres.

„Însă putem să nu fim de acord, asta este democraţia”, a adăugat Biden. 

Amănunte interesante

Ceremonia a fost una fastuoasă, dar lipsită de populație, având în vedere măsurile stricte de securitate sanitară. Au fost însă aproape 50.000 de militari care l-au înconjurat permanent pe noul președinte. Și, tot ca un amănunt ciudat, după ajungerea cuplului la Casa Albă, a urmat un spectacol grandios, cu zeci de artiști, și acesta însă lipsit practic de public. De menționat că mai toți marii actori și cântăreți l-au susținut pe Joe Biden, fiind adversari convinși ai lui Trump.

Ca un amănunt deosebit, în timp ce Joe Biden și-a rostit discursul inaugural, un bărbat în uniformă albastră a îngenuncheat în tăcere, cu capul plecat și cu mâinile încrucișate, la mormântul Beau, fiul lui Biden, relatează Delaware News Journal. În afară de omul neidentificat și de câțiva muncitori din echipa de întreținere, cimitirul Sf. Iosif de la biserica Brandywine era gol.

Discursul lui Trump

 De cealaltă parte, Donald Trump a afirmat, tot miercuri, în ultima zi de mandat, că a fost o "mare onoare" să fie preşedinte al Statelor Unite şi s-a declarat încrezător că Administraţia Joseph Biden va avea succes, deoarece are premisele necesare.

"A fost o mare onoare, onoarea unei vieţi întregi; au fost patru ani extraordinari", a declarat Donald Trump, la Baza aeriană Andrews.

"Au fost patru ani incredibili. Am realizat atât de multe lucruri împreună", a adăugat Donald Trump.

Donald Trump a subliniat că a reconstruit armata şi economia SUA. "Sper că nu vă vor majora impozitele, dar, dacă vor face acest lucru, eu v-am spus asta", a precizat Trump.

"Poporul american este extraordinar, avem o ţară extraordinară, a fost cea mai mare onoare să fiu preşedinte. Voi lupta întotdeauna pentru voi, voi urmări situaţia, vă voi asculta, iar viitorul acestei ţări nu va fi niciodată mai bun. Cred că viitoarea administraţie va avea succes, au bazele pentru a face ceva spectaculos. Noi vom reveni într-o anumită formă", a spus Trump, potrivit Mediafax.

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.