Video: Tudorache în fața presei din Argeș la ministerul Energiei: Acestea sunt proiectele majore pentru Argeș

În planul de investiții de la Hidroelectrica, cel mai important proiect pentru Argeș în domeniul Energetic, început încă din perioada mandatului lui Andrei Gerea la ministerul Energiei, este reabilitarea și modenizarea de la barajul Vidraru. Este o investiție majoră de 80 de milioane de euro, care vizează retehnologizarea amenajării hidroenergetice.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni, a relansat în luna februarie a acestui an licitația de atribuire a contractului de retehnologizare a amenajării hidroelectrice de la Vidraru, procedură care fusese anulată în primăvara anului trecut după ce compania de stat primise doar oferte inacceptabile sau neconforme cu specificațiile din caietul de sarcini. Contractul este evaluat la 94 milioane euro cu tot cu TVA, respectiv 78,98 milioane euro fără TVA. Inițial, licitația fusese lansată în urmă cu aproape 2 ani, în primăvara lui 2016, an în care s-au împlinit 50 de ani de la inaugurarea barajului și hidrocentralei de la Vidraru. La acea dată, barajul era al cincilea în Europa și al nouălea în lume ca dimensiuni.

Contractul a generat un interes foarte mare, Hidroelectrica primind oferte de la 45 de companii din 7 țări, inclusiv Rusia și China, însă toate au fost declarate inacceptabile sau neconforme cu specificațiile din caietul de sarcini, astfel că licitația a fost anulată în primăvara lui 2017.Acesta nu este însă singurul proiect major care vizează Argeșul. Și construcția gazoductului internațional BRUA va trece prin comunele argeșene Bârla, Căldăraru, Izvoru, Râca şi Popeşti, pe o lungime de 35 de kilometri.Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro. În cadrul acestei faze Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro. Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forţa de muncă din România.

Secretarul de stat în ministerul Energiei, Robert Tudorache, președinte al ALDE Pitești, a avut astăzi o întâlnire cu presa din Argeș, atât la deschiderea conferinței Carta Energiei, unde asigură președinția structurii internaționale, cât și la ministerul Energiei.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.