1 OCTOMBRIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A VÂRSTNICILOR! LA MULȚI ANI, SENIORILOR ARGEȘENI!

By Pro Arges Octombrie 01, 2019 159

Astăzi, 1 Octombrie, se cuvine să vorbim despre dragoste, despre cea mai mare și mai frumoasă dragoste, aceea ajunsă la vremea... fluturelui, adică la vârsta bunicilor și părinților noștri. Astăzi, 1 Octombrie, este Ziua Internațională a Vârstnicilor și nicăieri în lume nu veți găsi pe cineva în inima căruia să stăruiască mai multă dragoste decât există în inima unui bunic.
Dragostea există la toate vârstele, dar dumnealor, bunicii, o poartă în suflet pe cea mai mare și mai curată. Ei, trecuți prin viață, căliți de încercări și neajunsuri, sunt cei cărora se cuvine, astăzi, să le urăm de bine. Merită ani mulți, sănătoși și frumoși, merită să le fim alături cu răbdare și dragoste. Să le îngrijim sănătatea și să nu le rănim inima! Să înțelegem că sunt la vârsta la care este nevoie să se întoarcă roata, iar dragostea împletită cu grijă și responsabilitate, pe care au oferit-o și o oferă copiilor și nepoților, trebuie să ajungă, înzecit, la ei. Că sunt uitați prin sate, prin spitale, ai nimănui sau ai celor dragi, este timpul să le oferim o îmbrățișare, dar una care să le dea siguranță, încredere, speranță.
Ca politicieni să le oferim cadrul legal care să le aducă drepturile ce li se cuvin, ca medici și asistenți medicali să le oferim profesionalismul și empatia noastră, ca fii și nepoți să le oferim grija și dragostea noastră.
În acest sens, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Filiala Argeș a inițiat și susținut numeroase proiecte și campanii care s-au îndreptat către nevoile vârstnicilor.
,,Ziua de 1 octombrie reprezintă un bun prilej de a promova, la nivel internațional, drepturile vârstnicilor, dar și un demers pentru a-i încuraja pe aceștia să se implice activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală. Sunt părinții și bunicii noștri. Avem față de dumnealor o datorie de onoare, de suflet. De aceea, trebuie să îi încurajăm și să le oferim siguranță fiindu-le mereu în preajmă. Asistenții medicali au atât pregătirea profesională necesară cât și afecțiunea de care cei ajunși la vârsta înțelepciunii au nevoie. Asistenții medicali știu cel mai bine remediul pentru suferințele fizice și sufletești ale vârstnicilor fie că aceștia se află în spitale, în centre specializate sau la domiciliul. Ei, asistenții medicali, știu să facă punte între suflete și între generații astfel încât energia, empatia și profesionalismul lor să fie de folos sănătății trupești și sufletești a celor ajunși la vârsta a treia. Avem cadrul uman și legal pentru demersurile necesare vârstei a treia. Autoritățile din țara noastră au stabilit anumite beneficii pentru persoanele de vârsta a treia. De la transport gratuit până la servicii medicale gratuite, autoritățile locale și centrale caută, permanent, soluții pentru a îmbunătăți calitatea vieții vârstnicilor. Este un efort pe care suntem datori să îl susținem, iar echipa asistenților medicali are, în tot acest context, locul și rolul extrem de bine definite. Colegii noștri știu că cel mai mare dar pe care îl poți face unei persoane ajunsă la vârsta înțelepciunii este răbdarea. Dacă ne aplecăm cu răbdare și îngăduință asupra nevoilor vârstei a treia, dacă ne facem timp să îi ascultăm le oferim cel mai bun tratament de care au nevoie. Trebuie doar să vrei să deschizi inima față de semenii tăi. Le doresc multă sănătate și împlinire sufletească celor spre care, astăzi, ne îndreptăm gândul bun și îmbrățisările: părinții și bunicii noștri ” a declarat Estera Stămoiu, președintele OAMGMAMR ARGEȘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.