ALERTĂ DE GRAD ZERO! 12 bebeluși, infectați cu stafilococ! Controale în toate maternitățile din București

E alertă în Ministerul Sănătății! Directia de Sănătate Publică face controale în toate maternităţile din Bucureşti, după ce 12 bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococ. Copiii s-au născut la maternitatea Giuleşti, însă infecţia a apărut după ce au fost externaţi. Ei ar fi putut contracta stafilococul fie de pe pielea mamei, fie din salon.
Bebelușii au fost internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde se mai află încă doi dintre ei.
Fenomenul este cu atât mai alarmant, cu cât medicii avertizează că există pericole reale de deces.
Înfiorător este că ar fi apărut astfel de cazuri și la alte maternități din Capitală, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică (DSP) s-a sesizat și a început o serie de controale severe. La Maternitatea Giulești ar fi existat, recent, nu mai puțin de 10 cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi! Este vorba de o infecție nosocomială, care s-ar fi transmis de la un bebeluș la altul. Ulterior, micuții bolnavi ar fi fost transferați la Spitalul Grigore Alexandrescu, pentru a primi tratament adecvat.
Infecțiile nosocomiale pot să apară în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale. Acest tip de infecție se produce într-un spital, fie între pacienți de boli diferite care ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți din rândul personalului de îngrijire. De obicei, această infecție este post-operatorie.

În 2010, la Maternitatea Giulești, șase bebeluși au murit arși de vii la doar câteva ore după ce au venit pe lume.
Probleme cu stafilococul auriu, bacterie care ar putea să-i ucidă pe bebeluși, există și în alte unități medicale din București. Stafilococul auriu este o bacterie frecvent întâlnită la nivelul pielii sau în interiorul nasului. Deși în majoritatea situațiilor nu este dăunătoare, dacă pătrunde în organism prin intermediul unei răni poate cauza o serie de infecții, unele potențial fatale.

La începutul lui 2016, trei bebeluși din Argeș au decedat, alte zeci de bebeluși din Argeș și din țară au fost infectați  cu sindromul hemolitic uremic, iar autoritățile nu au descoperit nici până în prezent sursa ori sursele de îmbolnăvire.

Citește și
Principalele concluzii ale Avocatului Poporului în cazul bebelușilor din Argeș

Ce spune procurorul general despre dosarul bebelușilor morți în spitale

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.