Asistenții medicali de pretutindeni chiar merită titlul de eroi și nu pot găsi un cuvânt mai mare și mai reprezentativ pentru a-i numi, decât EROI. Este Anul nostru-este 2020–an pe care l-am deschis cu o pandemie, și acum, după șase luni, știm că lupta e departe de a se fi sfârșit, dar aceste șase luni ne-au ajutat să arătăm lumii întregi cine sunt cu adevărat asistenții medicali... poate asta ne-a ajutat să arătăm sensul profesiei noastre, sensul sacrificiului, sensul rezilienței. Suntem peste tot, oriunde ai oameni de îngrijit, ai asistenți lângă ei. Suntem coloana vertebrală a fiecărui sistem de sănătate din întreaga lume.
Săptămâna trecută pentru asistenții medicali argeșeni a fost cea mai tristă săptămână, cu o nemarginită durere în suflet. Două inimi de asistenți medicali au încetat să mai bată. Două suflete de asistenți medicali s-au înălțat la cer. Doi colegi au plecat dintre noi. Doi oameni minunați, doi profesioniști adevărați, exemple pentru generații întregi de asistenți medicali. Ne-am despărțit mult prea devreme... Dar vor rămâne în inimile noastre pentru totdeauna!
Dumnezeu să le odihnească sufletele în pacea Sa!
Sacrificiile personalului medical sunt tot mai mari, dar nu trebuie să fie în zadar. Da, aceasta ne este profesia, ne-am ales-o și ne-am asumat-o cu toate riscurile ei, dar acestea pot fi diminuate dacă fiecare înțelege că intr-o pandemie e nevoie de solidaritate.
Toți asistenții medicali care îngrijesc vă vor spune că, dacă au ales această profesie, din motive esențiale în ratiunea lor, acestea sunt legate de o experiență personală sau familială (boala unei persoane dragi, profesia unui părinte, un eveniment semnificativ), că unii se simt investiți cu o misiune, o datorie, o dorință: să aibă grijă de ceilalți, să îi vindece dacă este posibil. Mulți vor spune, de asemenea, că sunt mai presus de toate pentru a trata, simțindu-se neputincioși că nu au putut salva toți bolnavii. Devotamentul față de ceilalți, noțiunea de sacrificiu personal pentru binele altora sunt valori fundamentale ancorate puternic în crezul profesional al asistentului medical .
În mijlocul acestei crize de sănătate care s-a instalat, cei care îngrijesc pacienții au doar curajul lor, sacrificiul de sine pentru a face față.
În unitatea de terapie intensivă, spre exemplu, toată lumea trebuie să acționeze rapid, bineînțeles să stăpânească gesturile foarte tehnice, să reziste la presiune și să-și asume încărcătura emoțională generată de situații extreme, familii indurerate, decese înregistrate. Și, cu toate acestea, să-și găsească resursele să continue să salveze vieți. Cu siguranță este viața lor de zi cu zi, dar nu cu această viteză, nu în acest ritm, nu sub această presiune!
Prin solidaritate, fiecare cetățean poate fi vindecător alături de personalul medical. Prin grija fiecăruia dintre noi ajutăm personalul medical să salveze vieți. Fiți eroi, alături de eroii în halate albe! Doar printr-o grijă reciprocă și prin solidaritate, printr-o conduită responsabilă putem răsturna statistici și putem stopa răspândirea coronavirusului.
Astăzi, mai mult ca oricând, asistenții medicali au nevoie ca populația să se mențină în siguranță respectând în continuare regulile privind limitarea răspândirii virusului, pentru a reduce presiunea care este pe sistemul de sanatate .
În prezent, trăim un fel de stare de șoc ilustrată de apariția acestui coronavirus, deoarece, dincolo de riscul pentru sănătatea noastră, acest virus pune sub semnul întrebării, credința care a fost consolidată în ultimii ani: aceea de a crede că putem controla totul în viața noastră.
Adevărul e că există Cineva care nu a pierdut controlul lumii... Și care ne este alături pentru a câștiga acest război!” ne-a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali filiala Argeș.
Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.