Autoinjectorul EpiPen, primul ajutor în caz de anafilaxie

Printr-un act normativ comun al Ministrului Educației Naționale și Ministrului Sănătății s-a introdus obligativitatea dotării cabinetelor medicale din unitățile de învățământ și a cabinetelor de medicină dentară cu ,,EpiPen” 150 micrograme soluție injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică de 0,3 ml.
În acest context normativ, raportat la dispozițiile privind exercitarea profesiei de asistent medical, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Mircea Timofte, subliniază că ,,asistentul medical generalist trebuie să intervină cât mai rapid pentru a aplica măsurile de urgență în cazurile în care se manifestă simptome de reacție alergică severă generalizată (anafilaxie) conform Recomandării cu privire la primul ajutor în caz de anafilaxie a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.
Pentru o intervenție rapidă și corectă, asistenții medicali trebuie să cunoască:     
1. Principalele cauze ale anafilaxiei:
-    alergenii din alimente (lapte, ouă, nucifere, cereal care conțin gluten, etc.)
-    medicamente (cele mai întâlnite sunt antibioticele, antiinflamatoarele, etc.)
-    venin de insect (albine, viespi) și altele
2. Simptomele sugestive ale reacției alegice de debut:
-    înroșirea pielii, erupții urticariene
-    mâncărimi la nivelul pielii, buzelor, limbii, palmelor, tălpilor, organelor genital
-    strănut, nas curgător/înfundat, răgușeală.
Simptomele sugestive ale reacției alergice severe (anafilaxie):
Simptomele și semnele întâlnite în anafilaxie diferă de la caz la caz și se pot derula în diverse combinații:
-    umflarea buzelor și limbii
-    respirație zgomotoasă, respirație suierătoare, tuse iritativă
-    dificultăți de înghițire
-    puls accelerat sau scăzut, palpitații, scăderea tensiunii arteriale, șoc
-    senzație de neliniște, amețeală, confuzie, pierderea stării de conștiență
-    dureri abdominale, greață, vărsături, diaree.
3.    Ce este autoinjetorul ,,EpiPen”?
EpiPen-ul este un stilou autoinjector cu vârf portocaliu (din care se declanșează acul) și cu capac de siguranță albastru. Este conceput pentru a fi utilizat cu ușurință de către persoane fără pregătire medicală, în tratamentul de urgență al anafilaxiei.
4.    Cum se utilizează autoinjetorul ,,EpiPen”?
Materialele de instruire pentru folosirea autoinjectorului EpiPen se găsesc pe http:/www.dsu.mai.gov.ro/epipen/, pe www.fiipregatit.ro și pe www.facebook.com pe pagina oficială a Departamentului pentru Situații de Urgență.
Cu privire la importanța aplicării acestor recomandări, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Argeș, Estera Stămoiu  a precizat: ,,Este obligatoriu ca asistenții medicali din unitățile de învățământ să cunoască primul ajutor  (administrarea autoinjectorului EpiPen) în cazul în care se manifestă simptomele anafilaxiei. O intervenție rapidă și corectă poate face diferența, salvează o viață. Neadministrarea cât mai rapidă a tratamentului de urgență poate duce la deces. Amintim că se recomandă părinților care au copii cu alergii severe să informeze, în scris, conducerea unității de învățământ despre situația copilului.
În același timp, Ordinul Asistenților Medicali Argeș se va asigura că toți asistenții medicali argeșeni au cunoștințele necesare folosirii EpiPen în situațiile în care se impune această măsură. Recomandarea cu privire la primul ajutor în caz de anafilaxie a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va fi prezentată atât în cadrul cursurilor de educație medicală continuă cât și a unor manifestări științifice organizate de instituția noastră pe parcursul acestui an”.Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.