Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

La anul, Arsenie Boca ar putea fi trecut în rândul sfinților. Anul 2025, când Patriarhia Română împlinește un secol de la înființarea sa, va aduce cu sine proclamarea mai multor preoți mărturisitori drept sfinți în calendarul ortodox. Cea mai mare surpriză vine prin proclamarea lui Arsenie Boca în rândul sfinților, după ce numele său nu figura pe lista inițială. Explicația a oferit-o chiar Patriarhul Daniel, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Însă, totul se va decide în lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care au loc joi și vineri la Reședința Patriarhală.
„Avem proiecte de texte liturgice care trebuie aprobate pentru slujbele a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte s‑au dat Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că cei trei părinți și‑au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al acestei Mitropolii.

De asemenea, avem pe ordinea de zi solicitarea Cancelariei Sfântului Sinod privind desemnarea de către Sinodul mitropolitan a membrilor titulari și supleanți pentru Consistoriul Superior Bisericesc și Consistoriul Superior Bisericesc Monahal. Avem și solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului pentru acordarea rangului de arhimandrit pentru trei protosingheli.
Este propus pentru canonizare un număr mai mare de sfinți decât cel la care ne‑am gândit cu doi ani în urmă, când am propus doisprezece. În ceea ce privește Sfinții Cuvioși Părinți români aghioriți sau athoniți, noi am propus trei, iar apoi un alt Cuvios a fost propus de un grec, lucru cu care Patriarhia Ecumenică a fost de acord. Este vorba tocmai despre ctitorul Schitului Prodromu, Cuviosul Nifon. Este foarte interesantă lucrarea prin care cineva care nu este din neamul nostru a făcut propunerea respectivă, pentru că era cunoscută din tradiția athonită viața acestui Cuvios”, a spus Preafericirea Sa.

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii), la care se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.

Premierul Marcel Ciolacu, președintele Ion Mînzînă și ministrul Simona Bucura Oprescu au vizitat Hidrocentrala Vidraru, una din cele mai importante centrale de acest fel, de o importanţă majoră pentru Sistemul Energetic Naţional, hidrocentrală care urmează, la aproape 60 de ani de la inaugurare, să fie retehnologizată contra sumei de aproape 200 milioane de euro.

"Retehnologizarea Centralei Vidraru este una din cele mai ample investiții realizată în județul Argeș de după Revoluție, atât ca valoare, cât și din punct de vedere al complexității. Este prima retehnologizare în cei aproape 60 de ani de când a fost pusă în funcțiune. Vorbim de tehonologie înaltă, extrem de complexă și sper ca firmele care au câștigat licitația vor reuși performanța celor din trecut și să asigure continuitatea în condiții de maximă siguranță și eficiență pentru încă o jumtătate de secol de acum încolo.
Sunt foarte bucuros că firma care conduce asocierea este una românească. Îi mulțumesc premierului Marcel Ciolacu pentru colaborarea pe care o avem și cred că nu greșesc cu nimic când spun că, în guvernarea PSD condusă de domnia sa Argeșul beneficiază de cele mai mari investiții din ultimii 40 de ani!"- a precizat președintele CJ Argeș și al PSD Argeș Ion Mînzînă.

 

Amenajarea Hidroenergetică Vidraru valoare 188,7 milioane euro fără TVA, a fost adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services și Butan Grup (subcontractant).

Centrala subterană este formată din patru turbine, fiecare de câte 55 MW. Astfel, cu o capacitate de 220 MW, centrala Vidraru reprezintă circa 4% din capacitatea totală a Hidroelectrica - o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare.
Este un baraj de beton cu dublă curbură realizat din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control.
Barajul are o grosime de 6 metri la coronament şi de 25 de metri la bază.
 
 
Ce se va întâmpla
Lucrările vor presupune golirea parțială a barajului Vidraru până la a doua duză, cea de la nivelul mai înalt și, timp de nouă luni, activitatea pentru o perioadă de nouă luni activititatea va fi închisă total. În restul timpului cât vor dura lucrările, timp de 7 ani, centrala va funcționa, pentru că cele patru turbine vor fi modernizate pe rând.
Proiectul „Retehnologizarea AHE Vidraru” vizează realizarea unui ansamblu complex de lucrări, inclusiv montajul echipamentelor mecanice și electrice, integrarea instalațiilor modernizate, lucrări de construcții pentru înlocuirea/reabilitarea echipamentelor existente, consolidarea construcțiilor hidrotehnice, precum barajul, derivația sub presiune, centrala, blocul tehnic, și construirea unui depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile. Proiectul include, de asemenea, implementarea unui sistem automat de comandă – control pentru coordonarea funcționării echipamentelor și instalațiilor, servicii de evaluare a stării tehnice, proiectare și inginerie pentru fiecare unitate tehnică, precum și activități de project management pentru coordonarea întregului proces de retehnologizare
 
 

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW.

Electromontaj este o companie românească specializată în construcții de infrastructură energetică, mai ale linii electrice, cu foarte multe contracte luate în ultimul timp, atât în România, cât și în afară.  Recent, compania a preluat Hidrocontrucția, o veche firmă specializată în execuția lucrărilor hidroenergetice și hidrotehnice complexe în timpul comunismului, inclusiv la amenajările de la Bicaz, Vidraru și Porțile de Fier, care însă a intrat în insolvență.

 

Koncar este un grup industrial din Croatia cu o istorie de peste 100 de ani care are peste 5.000 de angajați. Potrivit propriei descrieri, operațiunile de livrare de produse, servicii și soluții sunt axate în patru mari sectoare: generarea de energie, transport și distribuție de energie, soluții și infrastructură feroviară și soluții și platforme digitale.

Butan Grup este specializată în proiectarea, fabricatia, montajul si punerea in functiune, in principal, a instalațiilor de ridicat.

Încă din 2016 se încearcă atribuirea lucrării. Au fost 5 licitații eșuate, cauza principală a neatribuirii acestora fiind constituită de neconformitatea ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini. 
 

 

Circulaţia rutieră pe Valea Oltului se închide timp de o lună, pe timpul zilei, începând de luni, 8 iulie, pentru lucrări la autostrada Sibiu - Piteşti, a anunţat săptămâna trecută ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
De asemenea, în intervalele orare 7:30 - 8:00 şi 16:30 -17:00, executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localităţile din proximitatea acestuia, precum şi a autovehiculelor speciale de transport pacienţi.

 Circulaţia rutieră pe Valea Oltului va fi închisă, pe timpul zilei, între 8 iulie şi 9 august 2024, pe sectorul cuprins între km 242+600 şi km 250+000, pe DN7 Valea Oltului, între orele 6:00 - 20:00.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat vineri mai multe rute ocolitoare pe unde va fi redirecţionat traficul pe perioada închiderii circulaţiei pe DN7 Valea Oltului, pe sectorul cuprins între km 242+600 şi km 250+000.

Astfel, variantele propuse pentru autovehiculele cu Masa Totală Maxim Autorizată (MTMA) mai mare de 7,5 tone, aflate în tranzit, sunt următoarele: pentru relaţia Bucureşti - Veştem (Sibiu) şi retur, pe traseul Bucureşti - Ploieşti - DN1A - Braşov - DN 1 - Veştem - intersecţie cu DN 7; pentru relaţia Piteşti - Braşov şi retur, pe traseul Piteşti - DN73 - A3 - Râşnov - Braşov; pentru relaţia Bucureşti - A1 Simeria (precum şi zonele de vest, centru şi nord ale ţării) şi retur, pe traseul Bucureşti - A1 - Piteşti - DN7 - Râmnicu Vâlcea - DN67 - Târgu Jiu - DN66 - Simeria - Nod Rutier Simeria A1.
Totodată, pentru această relaţie sunt propuse şi următoarele variante alternative: Bucureşti - A1 - Piteşti - DN65 - DEx12 - Craiova - DN6 - Filiaşi - DN66 - Târgu Jiu - DN66 - Simeria - Nod Rutier Simeria A1; Bucureşti - A1 - Piteşti - DN65 - DEx12 - Craiova - DN6 - Dr. Tr. Severin - DN6 - Lugoj - A6 - Nod Rutier Lugoj A1; Bucureşti - DN6 - Alexandria - DN6 - Craiova - DN6 - Filiaşi - DN66 - Târgu Jiu - DN66 - Simeria - Nod Rutier Simeria A1; Bucureşti - DN6 - Alexandria - DN6 - Craiova - DN6 - Dr. Tr. Severin - DN6 - Lugoj - A6 - Nod Rutier Lugoj A1

Potrivit CNAIR, circulaţia vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea şi punctul de lucru de la km 242 + 600, precum şi între Sibiu/Boiţa şi punctul de lucru de la km 250+000, se va desfăşura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare.

Astfel, pentru autovehiculele cu MTMA mai mică de 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naţionale şi judeţene din proximitatea sectorului închis circulaţiei pe DN7.

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2024 vor fi afișate astăzi, 8 iulie, pe platforma oficială bacalaureat.edu.ro până la ora 12:00. Astăzi, la osăptămână de la prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, candidații vor afla primele rezultate. Potrivit anunțului Ministerului Educației, notele vor fi afișate până la ora 12:00 pe site-ul bacalaureat.edu.ro și la afișierele școlilor unde s-a susținut examenul.

Cum depui contestație!

Pentru elevii care nu sunt mulțumiți de notele obținute, există posibilitatea de a depune contestații. Acestea pot fi înregistrate astăzi, 8 iulie, în intervalul orar 12:00-18:00. Contestațiile pot fi depuse fie la centrul de examen, fie electronic, la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. În cazul contestațiilor trimise online, candidații trebuie să atașeze o copie a actului de identitate și să furnizeze un număr de telefon pentru confirmare.

Este important de menționat că procesul de reevaluare a lucrărilor contestate este unul riguros. Fiecare lucrare va fi recorectată de o nouă comisie de examinare, formată din profesori de specialitate care nu au fost implicați în evaluarea inițială

 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a fost astăzi împreună cu Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, pe traseul Autostrăzii Pitești - Sibiu pentru a verifica stadiul lucrărilor. Însoțiți de primarul municipiului Curtea de Argeș Constantin Panțurescu, de directorul general CNAIR Cristian Pistol și de reprezentanți ai firmei constructoare, Sorin Grindeanu și Ion Mînzînă au ajuns și la tunelul de la Momaia care va asigura legătura dintre tronsonul Pitești - Curtea de Argeș și restul autostrăzii peste munți spre Sibiu. Ministrul Transporturilor a explicat că lucrările la cele două galerii, “Daniela” și “Alina”, care străpung Dealul Momaia sunt la peste 50% din stadiul de execuție, avansul fiind unul considerabil având în vedere că străpungerea a fost făcută în octombrie anul trecut, iar pe tronsonul Pitești - Curtea de Argeș deja s-a turnat asfalt pe aproximativ 90% din lungimea totală.
”La acest tunel de la Tigveni am fost în octombrie anul trecut împreună cu premierul Marcel Ciolacu și cu președintele CJ Argeș Ion Mînzînă, iar acum am venit din nou să vedem stadiul lucrărilor. Vreau să mulțumesc constructorului și autorităților locale și județene care și-au dat tot concursul pentru ca acest proiect să decurgă așa cum trebuie, a existat și există o colaborare permanentă. Aici este cea mai grea lucrare și s-a trecut deja de 50%. Eu sunt extrem de mulțumit. Să știți, de asemenea, că este asfalt pe 90 și ceva la sută din tronsonul de peste 30 km Pitești - Curtea de Argeș. Avem 3 sau 4 puncte critice care implică unele traversări la care se lucrează la finisaje, dar pe măsură ce avem porțiuni care vor fi tranzitate, le vom deschide traficului rutier încă de anul acesta”, a spus Sorin Grindeanu.
”Colaborarea pe care o avem cu Ministerul Transporturilor și în special cu ministrul Sorin Grindeanu este nu foarte bună, ci excepțională! Și lucrul acesta se vede în infrastructura județului #Argeș, atât prin lucrările realizate deja pe drumurile naționale, cât și la alte lucrări care sunt în derulare cum ar fi Autostrada Pitești - Sibiu și Drumul Expres Pitești - Craiova. Prin colaborarea pe care o avem direct cu Ministerul Transporturilor vom avea și Drumul Expres Pitești - Mioveni. Ritmul în care se lucrează și voința de care dau dovadă cei din echipa guvernamentală sunt de salutat. Acum se vede o voință politică incredibilă pentru a dezvolta #infrastructura județului Argeș și pentru ca lucrurile să intre în normalitate!”, a declarat Ion Mînzînă.
Tunelul cu galerie dublă care străpunge Dealul Momaia (2 galerii principale separate și paralele, câte una pentru fiecare sens de mers, denumite Tunelul Daniela, pentru sensul de mers Sibiu-Pitești, și Tunelul Alina, pentru sensul de mers Pitești-Sibiu) are 1350 de metri – sau 2700 metri lungimea totală a ambelor galerii –, iar pe progresul actual ar urma să fie străpuns la finalul anului cu estimarea de finalizare a lotului Curtea de Argeș – Tigveni (10 km) în 2026, mai devreme față de termenul din contract, anul 2027.

România a învins Ucraina cu un neverosimil 3-0 Allianz Arena. A fost nu doar o victorie cu stil, ci și una care ne dă speranțe, prin joc și rezultat, că ne putem califica mai departe din grupe. Ar fi o performanță extraordinară după o perioadă de secetă în ceea ce înseamnă rezultatele în fotbal. În tribune au fost și premierul Marcel Ciolacu, dar și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Și Argeșul a avut reprezentanți de marcă: președintele Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă și vicepreședintele Adrian Bughiu. Președintele Consiliului Județean Argeș este un fan înfocat nu doar al FC Argeș, ci și al Naționalei.
Astfel că nu a putut lipsi de pe Allianz Arena, acolo unde a celebrat împreună cu miile de români golurile de generic marcate de Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș, iar la final a cântat imnul României împreună cu jucătorii și suporterii.
"România! Româniaaaa! Ole! Ole! Ole!
Am avut o seară fabuloasă astăzi la Munchen! Am debutat cum nu se poate mai frumos la Euro 2024! Tricolorii au jucat astăzi cu inima și cu mintea pentru România! Și asta s-a văzut pentru că am avut una din cele mai frumoase victorii! Ne-am bucurat ca în vremurile bune!
Hai, România!", a fost reacția președintelui Ion Mînzînă pe pagina sa de Facebook.

România a înregistrat una din cele mai frumoase victorii în meciul pe care l-a disputat în Germania împotriva Ucrainei. După exuberanta victorie cu 3-0, „Tricolorii” sunt la un pas de „optimi”, o performanță istorică. Practic, România mai are nevoie de un singur punct în confruntările cu Belgia (22 iunie, ora 22:00) și cu Slovacia (26 iunie, ora 19:00) pentru a merge mai departe la EURO 2024. Ar fi a doua oară în istorie când România ar depăși grupele la Euro. Fost practicant al fotbalului în tinerețe, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș este un fan înfocat nu doar al FC Argeș, ci și al Naționalei.
Astfel că nu a putut lipsi de pe Allianz Arena, acolo unde a celebrat împreună cu miile de români golurile de generic marcate de Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș, iar la final a cântat imnul României împreună cu jucătorii și suporterii.
"Ce momente frumoase am trăit în această seară! Ai noștri au jucat superb, inteligent și eficient și sper să avem un drum cât mai lung la această ediție!
Stadionul a fost pământ românesc în această seară! S-a cântat și ne-am bucurat românește!
Hai, România!
#RomâniapePrimulLoc!
#FightforEuro", a fost reacția lui Adrian Dumitru Bughiu pe pagina sa de Facebook.

 Spitalul Județean de Urgență Pitești va beneficia de un proiect de dotare a laboratorului de anatomie patologică. Vestea este una importantă pentru argeșeni în lupta pentru diagnosticarea precoce și tratarea efecientă a cancerului. "Sănătatea argeșenilor rămâne prioritatea noastră! Vom depune, împreună cu Spitalul Județean de Urgență Pitești, un proiect de dotare a laboratorului de anatomie patologică.
Acest nou proiect înseamnă că vom avea și în Argeș echipamente complet automate pentru a realiza diagnosticul de imunohistochimie și de biologie moleculară, diagnostic cert, rapid și standardizat pentru tumorile nou diagnosticate, aceste tehnici fiind necesare pentru un diagnostic complet și instituirea unei terapii oncologice țintite.
Laboratorul de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești asigură diagnostic anatomopatologic pentru un număr anul de aproximativ 4.000 de pacienți (diagnostic histopatologic și citologic), operați aici și la Spitalul Orășenesc “Regele Carol I” Costești.
 Activitatea curentă a Serviciului de Anatomie Patologică constă în efectuarea de diagnostic histopatologic, diagnostic citologic, examene extemporanee și autopsii.
Serviciul de Anatomie Patologică are o experiență de 4 ani în diagnostic de biologie moleculară.   
 În ședința de Consiliul Județean de la sfârșitul săptămânii trecute a fost aprobat acest proiect în valoare de peste 6 milioane de lei, din care contribuția noastră va fi de numai 122.000 lei.
Finanțarea se face prin fonduri europene în cadrul Programului Sănătate și am primit deja avizul de oportunitate din partea Ministerul Sănătății", a anunțat Ion Mînzînă.
 Dotarea laboratorului cu echipament de ultimă de oră vine în completarea proiectului de realizare a Centrului de Radioterapie care urmează să fie construit lângă Secția de Oncologie.

Gheorghe Flutur, unul dintre cei mai importanți lideri ai PDL, apoi ai PNL, a anunțat într-o ședință plină de scântei, că se retrage după ce a pierdut șefia CJ Suceava. Preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, îşi recunoaşte înfrângerea în alegerile de duminică, în care a încercat să obţină un nou mandat. Gheorghe Flutur a pierdut în fața lui Gheorghe Șoldan de la PSD. Mai mult, într-un gest de decență, Flutur a urat succes noii echipe: ”Urez succes noii echipe şi sper în dezvoltarea în continuare a judeţului Suceava”, a transmis Gheorghe Flutur, într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a PNL Suceava.
La PNL Argeș, Alina Gorghiu, ”ministra” Justiției care umblă cu dicționarul ortopedic sub brațe, s-a comportat după alegeri așa cum a făcut-o și în campania electorală: multă suficiență, ipocrizie și suprioritate față de colegii de partid pe care îi consideră niște simpli executanți și slugi politice.

PNL nu a câștigat nici măcar o primărie importantă, la Consiliul Județean nu a avut nicio șansă și a reușit contraperformanța de a avea cele mai slabe scoruri în Argeș în ultimii 16 ani. Practic, cu pupilul Perianu candidat la șefia CJ Argeș, liberalii au obținut cel mai slab scor politic în aproape ultimele două decenii, deși toți greii PNL au venit în Argeș, inclusiv ”ostașul” Ciucă! PSD a umilit PNL, obținând un scor cu 25 de procente mai mare!

PNL-ul se zbate între frustrare și neputință după ce a pierdut 8 procente față de scorul obținut acum patru ani sub Miuțescu! Pe de o parte, vechii liberali nu se pot împăca cu acest scor dezastruos. Pe de altă parte, nu reușesc nici să se impună și să înlăture clica impusă la conducere de Alina Gorghiu. Sau nu au reușit încă, pentru că este limpede pentru fiecare dintre cei care au mers pe teren că jocurile subterane și compromisurile la care nu s-ar fi gândit în veci, precum aducerea lui Aurel Bălășoiu sau atragerea lui Ion Georgescu, definesc actuala echipă ca una a propriei umilințe!
Oricum, pentru liberali aceasta este unica șansă, având în vedere că Alina cu siguranță nu se va da la o parte. Nu are unde să plece, este disperată să mai obțină un mandat de parlamentar, și va face tot ceea ce este posibil chiar dacă asta va însemna să își înfigă adânc tocul în liberalii argeșeni. Astăzi, PNL Argeș este în top 10 ultimele organizații din țară! În toamnă, vor avea maxim un parlamentar și vor fi aproape de implozie! Iar "urmașii Brătienilor" este o sintagmă dusă în derizoriu!

PSD Argeș își menține comune importante! La Mihăești, Crîmpiță Matei Andreea Iuliana nu a avut probleme să câștige încă un mandat, iar la Stâlpeni, Gabi Șerbănoiu s-a impus în preferințele electoratului! Cele două comune rămân practic în fieful PSD!

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.